“In september komt er een eerste topcultuurschool”

Bij de start van het volgende schooljaar komt er een eerste Vlaamse topcultuurschool.

Bij de start van het volgende schooljaar komt er een eerste Vlaamse topcultuurschool. Dat melden de Vlaamse ministers Pascal Smet (SP.A) en Joke Schauvliege (CD&V) in het nieuwe nummer van Knack Extra.

“Toptalenten moeten we maximale ontwikkelingskansen geven”, legt onderwijsminister Smet uit. “Ik heb nooit begrepen waarom we naast de topsportscholen geen topcultuurscholen hebben. We zijn bezig om tegen september 2011 in het Antwerpse stedelijke leerplichtonderwijs een topcultuurschool voor ballet te lanceren. Daarna zullen we bekijken of we dat kunnen uitbreiden naar andere disciplines.”

Knack Extra bracht de twee Vlaamse excellenties samen bij het thema cultuureducatie. De ministers zetten daar stevig op in. An Olaerts, voormalig directeur van het Vlaams Theaterinstituut, is aangetrokken om op dat vlak het beleid uit te stippelen. Dat moet over twee maanden tot een duidelijke visie leiden, die vervolgens aan de Vlaamse regering wordt voorgelegd.

Cultuureducatie

Een actieplan wordt vanaf volgend jaar ontplooid. Daarbij duikt de term ‘brede school’ op, lees: de school als een sociaal gemeenschapscentrum, waar overdag lessen worden gegeven, maar buiten de schooluren ook andere buurtactiviteiten kunnen plaatsvinden. Smet benadrukt daarbij dat dat wel een lokaal verhaal is. “Extra geld is daar niet voor nodig. Door alles samen te brengen ontstaat wellicht een synergiewinst.”

Waar onder Bert Anciaux het ordewoord cultuurparticipatie was, lijkt dat nu cultuureducatie te zijn. Cultuurminister Schauvliege ziet de inspanningen in dat verband nu nog als ‘ontzettend versnipperd’. Een veldanalyse en een strategische nota moeten ervoor zorgen dat “we het bestaande aanbod op een meer gestructureerde manier kunnen inzetten”. “Zo proberen we nu al in de nieuwe beheersovereenkomsten met de grote instellingen het educatieve aspect specifieker te maken, door te verwijzen naar cultuureducatie.”

Eric Bracke

Knack Extra 1 over cultuureducatie ligt vanaf woensdag 19 januari in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content