In beeld: laureaten ‘Japan’-fotowedstrijd stellen tentoon in Antwerpen

© zaza bertrand

Vrijdag is in de Antwerpse galerij Ibasho een tentoonstelling van start gegaan waarin het werk van de laureaten van de fotowedstrijd ‘Japan’ gebundeld wordt. De wedstrijd, georganiseerd door Ibasho zelf, stond in teken van 150 jaar relaties tussen Japan en België, en richtte zich tot professionele en ambitieuze amateurfotografen wiens oeuvre gemaakt is in of geïnspireerd is door het land van de rijzende zon. Uit de 257 inzendingen van over de hele wereld koos een internationale jury zes laureaten.

De Belgische Zaza Bertrand, die als winnares uit die shortlist kwam, krijgt naast een geldcheque ter waarde van 1000 euro, ook een centrale plaats in de tentoonstelling. Ze creëerde een documentaire fotoreeks over de zogenoemde ‘rabuhos’, de Japanse liefdeshotels. ‘In deze kitscherige toevluchtsoorden zijn de erotische verlangens vrij en anoniem, in volslagen afzondering. De rabuhos belichamen de lang gekoesterde pragmatische scheiding van seks en liefde in Japan’, klinkt het.

‘Het resultaat is een spannende fotoreeks die tegelijkertijd vervreemdend en ergens vaag bekend aanvoelt, en die balanceert tussen documentaire en fictie’, oordeelde de jury. ‘Hoewel een verwijzing naar dagboekachtige documentairereeksen uit de geschiedenis van de Japanse fotografie vanzelfsprekend lijkt, houdt Bertrand tegelijkertijd vast aan haar zeer gefascineerd perspectief van een afstandelijke buitenlander.’

Naast de winnende reeks van Bertrand toont de tentoonstelling ook het werk van Tine Guns (uit België), Rasa Anaityte (Litouwen), Mayumi Suzuki (Japan), Bruno Quinquet (Frankrijk) en Christian Arts (Nederland).

Praktisch:IBASHO Photo Competition Exhibition, van 25 november tot 18 december 2016, Tolstraat 67, 2000 Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content