Hommage Cristof Yvoré in Zeno X Gallery

Op zondag 2 maart opent de hommage tentoonstelling rond Cristof Yvoré in de Zeno X Gallery in Borgerhout. De Franse kunstenaar die vorig jaar overleed was één van de huisartiesten van de Antwerpse galerie.

Kunstenaar Cristof Yvoré – die woonde en werkte in Marseille – werd amper 46 jaar. Hij laat een oeuvre achter van wonderlijke stillevens. “Op het eerste zicht begreep ik niet wat het kon betekenen om kleine ouderwetse stillevens te maken”, zegt de bekende Italaanse curator Ilaria Bonacossa over zijn werk. “En toch was er iets uniek aan deze schilderijen. Ze lieten mijn fantasie niet los en bleven leven in mijn geheugen als een soort van open vraag over wat een schilderij kan zijn en wat niet.”

Toen Bonacasso de schilderijen voor het eerst in het echt zag, verdween haar scepsis compleet. De curator prijst het verfgebruik, de kleurnuances en de tijdloosheid van de werken. Cristof Yvoré weert dan ook elke hedendaagse invloed. Met zijn rustige stillevens van alledaagse objecten wekt hij een geïsoleerd en poëtisch universum op. De schilderijen beelden bescheiden taferelen af met bloemvazen, hoeken van kamers, borden, fruit en groenten en worden aangedikt met weelderig verfgebruik en kleurnuances.

Op zondag 2 maart vindt de opening en vernissage van de tentoonstelling plaats. Samen met de hommage voor Yvoré opent de nieuwe expo ’twentyseven.one.seven’ van Dirk Braeckman. De gelauwerde Belgische fotograaf is bekend voor zijn intrigerende portretten en stillevens in zwart-wit. Beide tentoonstellingen lopen tot 12 april. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content