Graffiti van Banksy in Gaza verkocht voor amper 200 dollar

© BELGAIMAGE

Een van de graffitiwerken die de wereldberoemde graffiti-artiest Banksy in februari maakte in Gaza, is al verkocht, en dat voor de duizelingwekkend lage prijs van minder dan 200 dollar.

Ter info: verzamelaars wereldwijd hebben voor werken van de artiest al miljoenen dollars neergeteld. De man uit Gaza die het werk verkocht, zegt dat hij in de luren werd gelegd.

Eind februari bracht Banksy, wiens identiteit nog altijd een goed bewaard geheim is, een bezoek aan de verwoeste Gazastrook. Het filmpje dat hij na afloop op het internet plaatste, start met de nogal ironische openingszin “Ontdek dit jaar een nieuwe bestemming. Welkom in Gaza, waar de bevolking het zo naar haar zin heeft dat ze nooit vertrekt” en toont de verwoestingen die de oorlog er aanrichtte, maar ook hoe Banksy op verschillende plaatsen in Gaza graffiti aanbrengt. Het gaat onder meer om een kat die erg triest kijkt, een draaimolen rond een uitkijktoren en een afbeelding van de Griekse godin Niobé die overmand is door verdriet.

Diefstal

Amper een maand later is die laatste al verdwenen: een jongeman uit Gaza kocht de beeltenis voor nog geen 700 shekels, of zowat 180 dollar. Het graffitiwerk was afgebeeld op de deur van huis van de familie Hamdouna. Volgens de 33-jarige Rabie Hamdouna werd hij benaderd door een man die zichzelf voorstelde als Bilal Khaled, journalist van het Turkse agentschap Anadolu. “Hij vertelde mij dat zijn agentschap de graffiti had aangebracht en dat hij kwam om die te recupereren. Hij gaf me het geld en ging er vandoor met de deur”. De man kende de waarde van het werk niet en zegt dat hij is beetgenomen.

Op het internet zijn militanten ondertussen een campagne gestart tegen Bilal Khaled. Ze beschuldigen hem ervan dat hij “openbaar goed” van de bevolking uit Gaza heeft gestolen.

Khaled zelf antwoordde op zijn Facebookpagina dat de familie zelf hem geholpen heeft om de deur te transporteren. “Ik heb het werk gekocht om het te beschermen indien het huis wordt heropgebouwd”. Hij voegt daar aan toe dat het zal worden tentoongesteld op internationale evenementen zodat de wereld spreekt over wat er gebeurt in Gaza”. En dit alles “nadat hij gecontacteerd werd door Banksy”.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content