Goedkope tekening blijkt topstuk van Van Eyck

Een tekening die 40 jaar geleden voor tien gulden werd verkocht omdat er een mooie lijst omheen zat, blijkt een werk van onschatbare waarde van de Vlaamse schilder Jan Van Eyck.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam maakte maandag bekend dat het de tekening, afkomstig uit het atelier van de bekende schilder Jan van Eyck (zie ook: Het Lam Gods), heeft opgenomen in een tentoonstelling over de kunstenaar.

Anonieme eigenaren

Of de tekening van de kruisiging van Christus van de hand van de vijftiende eeuwse meester zelf is, is niet te achterhalen. Maar dat het werk uit het atelier van Van Eyck komt, daar durft conservator Friso Lammertse zijn hand voor in het vuur te steken.

“De eigenaren, die anoniem willen blijven, denken nog na wat ze met de tekening willen doen. Wij zijn buitengewoon geïnteresseerd natuurlijk.”

Honderdduizenden euro’s

Hoeveel de tekening nu zou kosten, kan Lammertse niet zeggen. “Er is nog geen enkele tekening op de markt geweest. Maar het gaat om honderdduizenden, zo niet meer.”

Lammertse werd getipt over het bestaan van de tekening en wist de huidige eigenaren op te sporen. Vanaf zaterdag 13 oktober is het kunstwerk te zien in de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ samen met ruim negentig topstukken van meesters als Jan van Eyck, Johan Maelwael en Claes de Werve. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content