Gentse MSK mag oorlogsschilderij Oskar Kokoschka houden

Het schilderij van Oskar Kokoschka keert niet terug naar de joodse erfgenamen van een voormalige eigenaar.

Het schilderij ‘Portret van Ludwig Adler’ van Oskar Kokoschka, uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK), keert niet terug naar de joodse erfgenamen van een voormalige eigenaar. Dat heeft het Gentse schepencollege op advies van een onafhankelijke commissie beslist.

De nazaten van Victor von Klemperer, een vooraanstaande joodse bankier en kunstverzamelaar uit Dresden, meenden dat de man het schilderij onder dwang van het naziregime in 1937 moest verkopen.

Begin januari 2009 vroeg de raadsman van de kinderen van de erfgenamen van Victor von Klemperer aan het stadsbestuur op grond van historische omstandigheden en internationale verdragen de teruggave van het schilderij. Het schilderij behoorde tussen 1931 en 1937 tot de verzameling van Victor von Klemperer en was sinds 1987 in handen van het Museum voor Schone Kunsten.

Museumdeontologie

Het Gentse stadsbestuur richtte een onafhankelijke commissie op, voorgezeten door de gewezen voorzitter van de Studiecommissie en de Commissie voor de schadeloosstelling van de Joodse Gemeenschap van België. Uit het onderzoek bleek geen sprake van dwangverkoop. “Integendeel. Victor von Klemperer wou al halfweg 1937, anderhalf jaar voor ‘Reichskristallnacht’, tijdens een overzichtstentoonstelling van Kokoschka in Wenen, het schilderij verkopen”, aldus cultuurschepen Lieven Decaluwe (Pro Gent). “De familie von Klemperer maakte ook nooit eerder melding van de dwangverkoop, terwijl dat wel voor andere voorwerpen gebeurde.”

Bovendien merkte de commissie op dat het museum bij de aankoop zorgvuldig te werk ging en de internationale museumdeontologie naleefde. Ze besloot ook op basis van allerlei wetsbepalingen dat de eigendomstitel onbetwistbaar vaststaat. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content