Gent krijgt in 2012 opnieuw openluchttentoonstelling

© S.M.A.K.

Met ‘Track’ wil het S.M.A.K. de trilogie van ‘Over the Edges’ en ‘Chambres d’amis’ afronden. Ook komend weekend treedt het museum al buiten zijn muren met een unieke geluidsinstallatie.

Met ‘Track’ wil het S.M.A.K. de trilogie van ‘Over the Edges’ (2000) en ‘Chambres d’amis’ (1986) afronden. Ook komend weekend treedt het museum al buiten zijn muren: twaalf gigantische metalen buizen vormen de Gentse haven voor een paar uur om in een unieke geluidsinstallatie.

Een uitgestrekt bedrijventerrein in de Gentse haven. Twaalf gigantische metalen buizen, die zowel qua dikte, diameter als lengte verschillen. En een portie wind. Voor de Italiaanse kunstenares Roberta Gigante (°1986) het gedroomde materiaal voor de unieke geluidsperformance ‘OrganOOn’.

Dat ongewone orgelconcert kadert in de tentoonstelling ‘Electrified 02/Hacking Public Space’, die momenteel in het S.M.A.K en de Vooruit in Gent loopt. In het kader van die tentoonstelling verblijft de Amerikaanse kunstenaar Lucas Murgida (°1976) momenteel in Gent. Tijdens zijn tochtjes door de stad heeft hij zich verbaasd over de grote openheid van de publieke urinoirs.

Mannen die de urinoirs gebruiken kunnen rustig rondkijken én bekeken worden. Dat bracht hem op het idee om de urinoirs nóg meer openbaar te maken: hij ‘hackt’ enkele urinoirs met spiegels, zodat voorbijgangers ook écht kunnen binnenkijken. Een videomontage van dit project wordt later in de expo geïntegreerd.

Karaktervolle gebieden

En er volgt dus nog meer kunst in de publieke ruimte. Met ‘Track’ wil huidig artistiek directeur Philippe Van Cauteren de draad van zijn voorganger Jan Hoet opnieuw opnemen. Tegelijk moet ‘Track’ het sluitstuk van de trilogie ‘kunst in de openbare ruimte’ worden. Bij het succesvolle ‘Chambres d’amis’ integreerde Hoet kunst in privéwoningen, bij ‘Over the Edges’ veroorzaakte hij met Fabres hamzuilen aan de aula van de Gentse universiteit in de Volderstraat voor heel wat ophef.

Tussen mei en september 2012 zullen internationale, hedendaagse kunstenaars Gent inpalmen. Samen met Mirjan Varadanis (Kunsthaus Zürich) is Van Cauteren momenteel op zoek naar een zevental, karaktervolle gebieden.

“De grote openluchttentoonstelling moet een omzichtig spoor door Gent trekken met werk van een dertigtal internationaal gereputeerde kunstenaars”, aldus Van Cauteren. “We willen niet alleen de binnenstad gebruiken, maar ook de perifere delen van de stad. In september al worden tien kunstenaars naar de stad uitgenodigd voor een eerste verkenning.”

Elien Haentjens

‘OrganOOn’, zondag 9 mei, doorlopend van 16 tot 20 uur, terrein van de firma Sarens, Langerbruggekaai 40, 9042 Gent (tussen Doornzele en Kanaal Gent-Terneuzen). Aan het S.M.A.K. vertrekt tussen 16 en 18 uur een gratis shuttlebus. Op het terrein is ook parkeerplaats voorzien.
‘Electrified/Hacking Public Space’ loopt nog tot 13 juni in het S.M.A.K. en de Vooruit.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content