Fotograaf Frank Philippi overleden

© Filip Tas/FotoMuseum Provincie Antwerpen

Fotograaf Frank Philippi is op 89-jarige leeftijd in Oostende overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Fotograaf Frank Philippi is op 26 september op 89-jarige leeftijd in het Oostendse Henri Serruys Ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Het nieuws werd woensdag pas bekendgemaakt door zijn kinderen.

Philippi begon zijn carrière met een fotostudio voor portretten en reportages in Hoboken. Begin jaren zestig vestigde hij zich om zakelijke redenen in Brussel, waar hij verder evolueerde in de wereld van de mode- en advertentiefotografie.

Via de avant-gardebeweging G.58 maakte hij kennis met verschillende Belgische kunstenaars zoals Jef Verheyen, Vic Gentils en Filip Tas. Met Tas slaagde Philippi erin om fotografie als kunst te laten erkennen.

In de kunstwereld is de fotograaf voornamelijk bekend om zijn portretten, zijn avant-gardisme en zijn abstracte en subjectieve foto’s. Zijn werk werd tentoongesteld in talrijke kunstgalerijen, musea en culturele centra over heel België, maar ook in Luxemburg, Keulen, Modena en Capetown. Zijn meest bekende foto’s zijn waarschijnlijk die van de eierenreeks van begin jaren zeventig.

FotoMuseum

Van 1978 tot 1986 doceerde Philippi aan het Sint-Lucasintsituut in Brussel. Het Vlaams ministerie voor Cultuur verleende hem in 1987 een medaille als erkenning voor zijn artistieke oeuvre. Het grootste deel van zijn werk wordt in het Antwerpse fotomuseum bewaard. Dat bereidt ook een expo over Philippi voor die in het najaar van 2011 van start gaat.

Brecht Bostyn van het fotomuseum roemt vooral de iconografische waarde van zijn werk. “Niet enkel zijn professionele werk, maar ook zijn vrijetijdsfoto’s geven een zeer geavanceerd en uniek tijdsbeeld weer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content