“Extra overheidsgeld nodig voor Vlaamse films”

Volgens het VAF beschikken Vlaamse filmproducenten niet over dezelfde financiële middelen als hun Waalse en Brusselse collega’s.

Volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) beschikken Vlaamse filmproducenten niet over dezelfde financiële middelen als hun Waalse en Brusselse collega’s. Bovendien is er een daling vastgesteld van het aantal investeringen in de audiovisuele sector via de zogenaamde tax shelter.

“Vlaamse filmproducties hebben een concurrentieel nadeel tegenover hun Waalse en Brusselse tegenhangers”, zegt financieel directeur Hans Everaert van het VAF. In Wallonië en Brussel is er naast de gebruikelijke investeringsmogelijkheden sprake van een extra fonds, respectievelijk Wallimage en Bruxellimage, bestemd voor audiovisuele producties.

Everaert vindt dat de Vlaamse filmproducenten sterk benadeeld worden: “Op termijn zal de Vlaamse audiovisuele sector tekort schieten op internationaal niveau.” Hij vraagt de Vlaamse overheid een extra inspanning te doen om de oneerlijke concurrentie te vermijden.

Belastingsvrijstelling

Volgens Lieve Cobbaert, woordvoerder van Bart Tommelein (fractieleider van Open VLD in de Senaat) gaan ook de andere investeringen voor de Vlaamse filmsector achteruit: “Er is een sterke daling waarneembaar in het aantal bedrijven dat investeert in de fiscaal aantrekkelijke tax shelter-fondsen.”

Sinds 2003 kunnen bedrijven via tax shelter een belastingsvrijstelling van 150 procent krijgen voor het geld dat ze investeren in audiovisuele producties. Deze fiscale maatregel werd ingevoerd om het investeringsklimaat in de Belgische audiovisuele sector te stimuleren.

Bram Vandecapelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content