Expo: Edward Lipski @ Antwerpen

Wat is het beste werk van Edward Lipski’s tentoonstelling in de Antwerpse Tim Van Laere Gallery? Red Fang, een primitief beeldje.

Edward Lipski, nog tot 3/12, Tim Van Laere, Antwerpen.

Vroeger had Edward Lipski (45) wel eens de neiging om mooie schepsels als herten, vogeltjes of koningspoedels met wrede details in freaks te veranderen. Inmiddels is de zachte laag weggesmolten en opteert de Brit voor the beast within. Zijn werk oogt nu wild en onorthodox, zeker omdat de man zich almaar meer afzet tegen de ongeschreven regels van de hedendaagse kunst.

Red Fang is een van de beste voorbeelden van zijn ongeleide projectielen. Het primitieve beeldje is uitbundig versierd met slierten en toefjes plastic spray. Dat rode spul lijkt op corrosie of schimmel, maar doet ook denken aan vreemde rituelen uit andere beschavingen. Red Fang is knoestig en dwars, als een creatuur die vanuit een diepe, onbekende laag naar boven werd gestuwd.

Onaangepast is het codewoord, ook voor de rest van Lipski’s tentoonstelling. Zo toont Lipski verder nog een donkere, nachtmerrieachtige boom opgetuigd werd met echte reeëngeweien, plus: noiseschilderijen, dierenhuiden en een somber zwart hoofd. Extravagantie troef!

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content