Eerste Human Cities Festival van start in Brussel

Stadsbewoners meer en beter gebruik laten maken van de openbare ruimtes. Dat wil het Human Cities Festival aanmoedigen. Daarom organiseert het de komende tien dagen allerlei activiteiten rond het thema in de hoofdstad.

Stadsbewoners meer en beter gebruik laten maken van de openbare ruimtes. Dat wil het Human Cities Festival aanmoedigen. Daarom organiseert het de komende tien dagen allerlei activiteiten rond het thema in de hoofdstad.

De openbare ruimte is in een stad van cruciaal belang. Het is dan ook belangrijk om er zorgzaam en creatief mee om te springen. Met een waaier aan activiteiten wil het festival Human Cities daar zijn steentje toe bijdragen. De komende tien dagen staan dan ook heel wat activiteiten op het programma.

Het hart van het festival bevindt zich in Bozar en omgeving. Je kan er terecht voor de tentoonstelling ‘Places to be’, die een aantal internationale projecten over de openbare ruimte bundelt. Daarnaast is aan de bouwkraan die boven het dak van Bozar hangt, een reeks neonlampen bevestigd. Samen vormen ze het kunstwerk ‘Skylight’ van Gijs Van Vaerenbergh. Daardoor verandert de kraan ’s avonds in een enorme straatlamp.

Ook de rest van de stad deelt in de vreugde. Op bepaalde plaatsen in de stad zijn namelijk installaties en meubilair geplaatst. Die zitjes en banken kunnen tijdens het festival uitgebreid getest worden. In Wiels kan je dan weer het resultaat bekijken van een reeks stages voor kinderen rond het thema stad. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Europees project

Wie meer wil weten over het onderwerp, kan terecht op de website van het festival of in de bookshop van Bozar. Het boek ‘Human Cities: celebrating public space’, dat naar aanleiding van het festival is uitgebracht, is er te koop. Ook staan er lezingen in Bozar, films in Cinematek en voorstellingen in het kader van het Kunstenfestivaldesarts op het programma.

Het initiatief kadert in een groter Europees project, namelijk ‘Human Cities: sustainable urban design’. Dat geniet de steun van het programma ‘Cultuur 2007-2013’ van de Europese Commissie. Het project brengt diverse Europese spelers van de stadsinrichting samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Elien Haentjens

Human Cities Festival, tot 16 mei, Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content