Een zomer vol fotografie

© COMMA

BOZAR heeft het initiatief genomen om deze zomer een tsunami van fototentoonstellingen, over Brussel en locaties elders in het land, los te laten.

BOZAR heeft het initiatief genomen om deze zomer een tsunami van fototentoonstellingen, over Brussel en locaties elders in het land, los te laten.

In vijf steden, met 35 partners en meer dan 100 kunstenaars worden manifestaties georganiseerd met als hoofdthema “Het Landschap” in zijn meest diverse aspecten. De hoofdmoot wordt uiteraard aangeboden in BOZAR zelf. En het moet gezegd, op een indrukwekkende manier.

Het landschap is al, vanaf het begin van de fotografie, een uitverkoren onderwerp geweest van vele fotografen. De jongste decennia, en met de mode van grote formaten, is het onderwerp verbonden aan diverse politieke en maatschappelijke invalshoeken. Er wordt gereflecteerd over de huidige toestand van het natuurlijke landschap (het ecologisch aspect ervan) maar ook de verhouding tussen mens en landschap dringt zich op. Grote interesse gaat over de voorstelling van het landschap in de fotografie zelf.

“Sense of Place” is dan ook gaan vrijblijvende titel voor de grote overzichtsexpositie. Er worden werken getoond van 40 Europese fotografen waardoor gefocused wordt op gelijkenissen én de verschillen in de diverse Europese landen. Het gaat dan niet uitsluitend om de diversiteit van het landschap maar zeker ook over de relatie van de mens ten opzichte van dat landschap.

De werken worden gepresenteerd in functie van drie grote regio’s : Noord, Centraal en Zuid-Europa. Ook in de natuur bieden zij een diversiteit die het landschap typeren en onderscheiden van elkaar. En binnen de waarneming van de natuur merkt men culturele verschillen. Het is evident dat bossen en natuurbeelden in het Noorden anders gepercipieerd worden dan in het Zuiden.

En dan is er ook nog een maatschappelijk/filosofisch aspect. Vrijwel heel Europa is sterk geürbaniseerd en het natuurlijke landschap wordt meer en meer opgeofferd aan de uitbreiding van de steden met industrieterreinen, kantoorbuildings, winkelcentra en -boulevards. Het woord “boulevard” is op zich al tekenend voor de postindustriële economie. Het is dan ook evident dat fotografen ook dat aspect niet links laten liggen en het beschouwen als een “landschap”. Het zijn landmarks die de eenentwingiste eeuw heeft voortgebracht.

Maar het belangrijkste aspect van deze tentoonstelling is uiteraard de esthetische manier waarmee de fotografen omgaan met hun thema. Ze beelden niet alleen maar de realiteit uit maar ze interpreteren, ze duiden en becommentariëren. En dat dieper inzicht maakt een expositie interessant. En dat is hier het geval.

Ludo Bekkers Tentoonstelling “Sense of Place”, Europese landschapsfotografie. Brussel, BOZAR van nu tot 16 september. Voor andere aanverwante exposities kan u terecht op www.bozar.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content