Een blik op het oeuvre van Paul Delvaux

Delvaux: een kunstenaar met veel gezichten

Vanaf vrijdag 1 oktober tot 16 januari loopt in het museum van Elsene de tentoonstelling Paul Delvaux. De bronnen van het oeuvre. Een gepassioneerde Belgische Delvaux adept stelt voor vijf jaar zijn privécollectie ter beschikking van het museum en het grote publiek.

De werken van Delvaux zijn origineel en verfrissend. Maar ook hij liet zich inspireren door stromingen en collega-kunstenaars. Het museum van Elsene gidst de bezoeker nu door het werk van de Belgische surrealist en toont hoe het oeuvre ontstond en vorm kreeg.

Delvaux in dialoog

Op de tentoonstelling ontstaat een netwerk van sprekende dialogen tussen Paul Delvaux en zijn collega-kunstenaars. In zijn beginperiode is Delvaux schatplichtig aan invloeden van Belgische landschapsschilders zoals Alfred Bastien en Jean Degreef.

Maar daar blijft het niet bij. Delvaux kijkt over de grenzen en laat zich door velen inspireren: het warme palet ontleent hij aan Cézanne, het thema van de naaktheid aan Renoir, de typische gezichten aan Modigliani, de skeletten en fantastische wereld aan Ensor, het mysterieuze aan Magritte. Aan Permeke en De Smet ontleent hij expressionistische invloeden. Voor het weergeven van de ideale vrouwelijke vormen spiekt hij bij Ingres. Tot hij het werk van de surrealist Chirico ontdekt. Dit betekent de ommekeer. Vanaf 1934 kiest Delvaux definitief voor een surreëel universum.

(INM)

Tentoonstelling De bronnen van het oeuvre, van 1 oktober 2010 tot 16 januari 2011, www.museumvanelsene.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content