Duo Jos De Gruyter & Harald Thys wint Cultuurprijs Beeldende Kunst

© De Gruyter & Thys

In Museum M bekroonde Joke Schauvliege Jos De Gruyter & Harald Thys voor hun “ongemakkelijke, tegendraadse oeuvre”.

“Kunst mag en moet soms ook ongemakkelijk en tegendraads zijn”, stelt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in haar motivatie voor de uitreiking van de cultuurprijs aan het kunstenaarsduo Jos De Gruyter & Harald Thys. Aan de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst is 12.500 euro en een bronzen beeldje van Johan Tahon verbonden.

In het Leuvense museum M, waar de tentoonstellingen rond Dirk Braeckman en Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam vanavond openen, mocht het duo zijn prijs in ontvangst nemen. Hoewel ze in ons land niet zoveel bekendheid genieten, kent de kunstwereld in het buitenland hen wel.

Jos De Gruyter & Harald Thys ontmoetten elkaar in 1987 in Brussel en maken sindsdien samen installaties, video’s en performances. Het duo heeft een scherp oog voor het banale en het onzinnige in de wereld. Hun mens- en wereldbeeld is donker, maar tegelijkertijd is hun werk kinderlijk eenvoudig en bijzonder vrolijk.

Mentale vrijheid

Dat het kunstenaarsduo de bruggen tussen kunst en populaire cultuur allang geslagen heeft, stemt de jury vreugdevol. Volgens de jury “herkent de toeschouwer alles wat hun werk weerbarstig maakt als door en door menselijk: angst, schaamte, verveling, seksuele avances… De vervreemding die deze elementen teweegbrengen, stemt onbehaaglijk. Tegelijk is er een gevoel van verademing. Hun werk bakent immers een mentale vrijheid af waarvan we, zonder dit soort van kunst, het bestaan zouden kunnen vergeten.”

Inspiratie vinden De Gruyter & Thys in de glazige blikken van psychiatrische patiënten die zich voor een toneelstuk verkleed hadden, het rigide formalisme van Pasolini’s films, de wereld van Hiëronymus Bosch en negentiende-eeuwse gravures van publieke folterpraktijken. Tot slot noemden ze ook de openbare ruimtes en het dagelijks leven in hun geboortesteden.

Elien Haentjens

Dirk Braeckman en Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam, respectievelijk tot 8 januari en 5 februari in het Leuvense Museum M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content