Directeur Middelheimmuseum overleden

© Belga

Tijdens een vakantiereis in Canada is Menno Meewis overleden aan een hersenbloeding. Meewis was sedert 1992 de directeur van het openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen.

Tijdens een vakantiereis in Canada is Menno Meewis (°1954) overleden aan een hersenbloeding. Meewis was sedert 1992 de directeur van het openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen. Tevens zat hij de commissie Beeld in de Stad voor die zich bekommert over kunstintegratie in het Antwerpse urbane decor.

Meewis studeerde kunstgeschiedenis en koos aanvankelijk voor een artistieke loopbaan als schilder. Die was matig succesvol en hij greep de kans die hem geboden werd om wetenschappelijk medewerker van het sculpturenmuseum te worden Vanaf 1992 werd hij er directeur. Langzaam en discreet tekende zijn persoonlijkheid zich af door de keuze van kunstenaars wier werken werden aangekocht of die uitgenodigd werden om een werk in situ te realiseren. Dat laatste was zijn grote betrachting, de kunstenaar uitdagen om de strijd aan te gaan met de natuur, in casu het park.

Op die manier is de collectie van het museum geëvolueerd van een statisch klassiek museumpatroon naar een avontuurlijke en vernieuwende plaats waar kunst en natuur tot een contrasterend geheel komen.

Onder zijn leiding is het museum grondig herschikt en gevoelig uitgebreid met een uitbouw aan de Zuiderflank en kortgeleden nog op de terreinen van de roegere plantentuin van het Nachtegalenpark. Voor het ene werd een paviljoen gebouwd door Atelier (Joop) van Lishout (2002) met een multifunctioneel karakter wat zelf als sculptuur kan beschouwd worden. Voor het andere (2012) tekende het bureau Robberecht-Daem.

Het werd een open/besloten ruimte voor kleine tijdelijke tentoonstellingen. Beide paviljoenen plaatsen zich in het verlengde van het Braem paviljoen en hebben een link met de uit de architectuur gesponnen werken van Charles Vanden Hove en Per Kirkeby.

Zo werd het Middelheim museum een van de grote beeldentuinen in Europa en een evenknie van het M HKA en het SMAK, de musea voor actuele kunst in Vlaanderen.

Men kon met de introverte Menno Meewis van mening verschillen over zijn beleid maar aan het einde van de rit bleek hij in vele opzichten gelijk gehad te hebben in de discussie. Dat hij bovendien een visie had werd met de jaren duidelijker zichtbaar.

Ludo Bekkers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content