Dakterras MAS niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

© Belga

Aangezien het oorspronkelijk niet de bedoeling was om het dakterras open te stellen voor het publiek, is er geen lift voorzien.

Na het openingsweekend is het Antwerpse Museum Aan de Stroom (MAS) dinsdagmiddag definitief opengesteld voor het publiek. In de voormiddag kreeg het museum Koning Albert, koningin Paola en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso nog over de vloer. Intussen blijkt dat het dak van het MAS, met zijn bijbehorende panorama op de stad en de haven, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Volgens het museum was het oorspronkelijk niet de bedoeling om het dak van het MAS open te stellen voor het publiek. Daarom is in het ontwerp ook geen lift, die tot helemaal bovenaan het gebouw gaat, voorzien. “Er is pas beslist het dak als panoramaterras in gebruik te nemen nadat de ruwbouw was gerealiseerd en het technisch niet meer mogelijk was de lift, die nu tot +9 gaat, nog een verdieping hoger te laten gaan”, verklaart persmedewerkster Nadia De Vree.

Voorlopig plant het museum geen structurele aanpassingen. In overleg met restaurant ’t Zilte op de negende verdieping heeft het MAS wel besloten om het zijterras van het restaurant gratis open te stellen voor rolstoelgebruikers. “Dat terras, amper één verdieping lager, is voor het gewone publiek niet toegankelijk. Zo krijgen de rolstoelgebruikers toch nog een beetje hun eigen dakterras”. Ook het terras van de op hetzelfde niveau gelegen multifunctionele zaal 9 Beaufort zal gratis ter beschikking staan van rolstoelgebruikers.

Koninklijk bezoek

In aanwezigheid van het koningspaar, Europees Commissievoorzitter Barroso, de Chinese steractrice Ziyi Zhang en het voltallige Antwerpse stadsbestuur werd dinsdagochtend een gedenksteen, die de opening van het MAS in herinnering moet brengen, onthuld.

Daarna kregen de koning en koningin een selectieve rondleiding in het museum. Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) nam hen mee langs de tentoonstellingen “Wereldstad” en “Wereldhaven”. Tot slot kreeg het koningspaar nog een zeefdruk van het werk ‘Dead Skull’ van Luc Tuymans, dat het plein voor het MAS siert.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content