Cultuursector krijgt volwaardige tweede subsidieronde

Portland op Rock Werchter in 2019.

De cultuursector krijgt met een extra 4 miljoen euro een volwaardige tweede ronde voor projectsubsidies. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon, bevoegd voor Cultuur, donderdag in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse regering kondigde vorig jaar aan 60 procent te willen besparen op de projectsubsidies voor cultuur. Die gaan voornamelijk naar beginnende kunstenaars en worden beschouwd als het ‘humus’ van de cultuursector. De beslissing leidde tot groot protest, aangezien het budget nog maar 3,3 miljoen zou bedragen. Dat bedrag werd in januari opgetrokken naar 4 miljoen.

Eind vorig jaar suggereerde de minister-president al dat het budget toch zou kunnen worden opgetrokken door het volledige beschikbare bedrag al in de eerste ronde uit te geven. Voor de tweede ronde zou dan eventueel nieuw budget kunnen worden gezocht. Dat werd vrijgemaakt bij de begrotingscontrole van afgelopen week. Net als in de eerste ronde kan er ook nu 4 miljoen euro worden uitgedeeld. In totaal komt het bedrag daarmee op 8 miljoen euro te staan, wat vergelijkbaar is met de voorbije jaren.

De dossiers voor de tweede ronde moeten tegen 15 mei ingediend worden. ‘Ik wil met deze ronde nadrukkelijk aandacht besteden aan de precaire positie van de individuele kunstenaar’, aldus Jambon. ‘Een groot deel van deze middelen zal dan ook voorbehouden worden voor beurzen. Projecten met een maximale looptijd van één jaar zullen ook kunnen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content