Cultureel protest eindigt rumoerig in Den Haag
Ondanks het vredige verloop eindigde het culturele protest in Nederland rumoerig.
De protesten van kunstenaars tegen de cultuurplannen van het Nederlandse kabinet zijn in Den Haag rumoerig geëindigd. Eerder op de dag betuigden ook Vlaamse en Brusselse kunstenaars hun steun bij de Nederlandse ambassadeur in België Henne Schuwer.
Enkele honderden actievoerders trokken na afloop van een protestmanifestatie van het Malieveld naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar wilden ze via een lawaaiprotest hun ongenoegen kenbaar maken over de snoeiplannen waar de Tweede Kamer over debatteerde.
Toen de demonstranten niet weg wilden gaan bij het Kamergebouw, greep de mobiele eenheid in. Uiteindelijk hield de politie 14 mensen aan wegens “het niet nakomen van de gemaakte afspraken”. De ongeregeldheden vonden plaats na afloop van een vredig verlopen protestmanifestatie op het nabijgelegen Malieveld waar zo’n 6.000 mensen op afkwamen. De organisatie ging uit van 7.000 tot 10.000 demonstranten.
Solidariteit
Ook Vlaamse en Brusselse kunstenaars betuigden hun steun met de Nederlandse culturele sector. Ze overhandigden een manifest, een zak potgrond en zaaigoed aan de Nederlandse ambassadeur in Brussel. Het initiatief ging uit van het Overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Hun manifest ‘Solidariteit en potgrond’ is solidair met onder meer een jonge generatie kunstenaars die de polsslag van haar tijd wil vatten in beeld, taal of muziek, en die dat niet meer zal kunnen. de natuurlijke wijze van samenwerken tussen Vlaanderen en Brussel enerzijds en Nederland anderzijds, wordt door de kaalslag in Nederland bijzonder bemoeilijkt’, stelde Paul Corthouts, oKo-voorzitter.
Woestijn wacht
Daarnaast uitte hij zijn bezorgdheid over de Nederlandse kunstenscène van de nabije toekomst. ‘Indien de Nederlandse overheid enkel nog investeert in grote namen, blijft de artistieke output de volgende vijf tot acht jaar wellicht nog wel op een aanvaardbaar peil, maar dan wacht de woestijn. Omdat de voortdurende investering in jonge kunst noodzakelijk is, komen we aandraven met potgrond en zaadjes.’
De Nederlandse ambassadeur beloofde het manifest over te maken aan de beleidsmakers in Den Haag. De Tweede Kamer in Nederland voerde maandagmiddag een debat over de bezuinigingen in het cultuurbeleid. (Belga/EH)
Naar aanleiding van de Nederlandse besparingen zet het Leuvense STUK op woensdag 29 juni om 20 uur een gratis infoavond op poten. Gerard Tonen, zakelijk leider van Het Zuidelijk Toneel, en journalist Pieter-Bas van Wiechen geven tekst en uitleg.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier