Congo zowel in Leuven als Antwerpen in de kijker

In Leuven staat een unieke verzameling Congolese kunstwerken centraal, in Antwerpen geven hedendaagse Belgische kunstenaars hun visie op de voormalige kolonie.

Het Congojaar zit er bijna op. Wie last minute nog wat Congolese cultuur wil proeven, kan in het Leuvense museum M terecht voor ‘Mayombe. Meesters van de magie’. De Antwerpse Gallery TzarArt presenteert het Congo-werk van enkele hedendaagse kunstenaars.

Zo is Raymond Allaerts sinds zijn jeugd gefascineerd door Congo. Vooral de dood van zeven Congolezen, die het Afrikaanse leven moesten demonstreren op de koloniale tentoonstelling in 1897, heeft de kunstenaar geïnspireerd. Hoewel niet veel mensen het weten, liggen de zeven begraven op het kerkhof van Tervuren.

Op basis van foto’s schilderde Allaerts zwart-wit potretten van de zeven Congolezen in 1998. Naar aanleiding van het Congo-jaar heeft de kunstenaar de schilderijen een ‘masker’ gegeven. Dat rituele Congolese masker moet rust brengen voor de geportretteerden. Het hoort bij een soort ritueel, dat hen naar de dood begeleidt.

Topcollectie

Ook de realistische antropomorfe houtsculpturen van Mayombe hebben vaak een rituele functie. Een dikke eeuw geleden verzamelden de missionarissen van Scheut die indrukwekkende stukken in Mayombe, een belangrijk cultuurgebied ten noorden van de monding en de benedenloop van de Congostroom. Vooral missionaris Leo Bittremieux zond heel wat beelden met bijhorende documentatie naar België.

Die uitgebreide documentatie, de ouderdom, de zeldzaamheid en de vormelijke kwaliteiten van de objecten tilt de verzameling op internationaal niveau.

Doorheen de jaren raakte de verzameling verspreid over de collecties van de K.U. Leuven, de Université Catholique de Louvain en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo zijn de zeldzame stukken voor het eerst weer samen gebracht.

Elien Haentjens

Congo Revisited, tot 6 november in de Antwerpse Gallery TzarArt.

Mayombe. Meesters van de magie, tot 23 januari 2011 in het Leuvense Museum M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content