Collages van Magnelli: voor fijnproevers

Een tentoonstelling met werk van Magnelli is uitzonderlijk in ons land.

Wie even verdwaald in de collecties van het Centre Pompidou of het Guggenheimmuseum in Venetië botst al snel op een abstract werk van Alberto Magnelli die hier minder bekend is bij het grote publiek.

De galerie Patrick Derom doet daar wat aan. Een tentoonstelling met werk van Magnelli is uitzonderlijk in ons land. De vooroorlogse Italianen zijn hier minder bekend. Iedereen kent wel een Morandi of de Chirico, maar abstracte kunstenaars als Magnelli niet.

Zijn werk werd hier ook niet of amper verzameld. Maar weet wel dat de Italianen voor en na de Tweede Wereldoorlog bijzonder toonaangevend en invloedrijk waren in de kunst. Magnelli is ook een sleutelfiguur die al voor de eerste wereldbrand actief was.

Abstracte composities

In 1914 kwam hij in Parijs terecht en ontmoette er Picasso, Gris, Matisse, Arp, van Doesburg, Kandinsky en de Chricico. Je merkt daarvan de sporen in zijn werk dat sterk grafisch is en zich via een soort Kubisme en Futurisme een weg baant naar de abstractie.

Galerie Derom laat ons 46 collages zien die hij tussen 1936 en 1965 maakte, waaronder acht op muziekpapier. De collages van Magnelli zijn geen Dadaïstische werkstukjes, maar abstracte composities waarbij hij ruwe en gladde materialen combineert. Het zijn miniatuur bas-reliëfs.

Piet Swimberghe

De expo loopt van 29 april tot en met 25 juni bij Galerie Patrick Derom, Wolstraat 1 in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content