Circusfestival Hors Pistes brengt internationaal toptalent

© Circus Legrand

Steeds meer vindt het nieuwe circus inspiratie in de cross-over met theater, dans en muziek.

Circus, het is allang niet meer de leeuwentemmeract in de tent. Steeds meer zoekt het nieuwe circus de zaal op en vindt men inspiratie in de cross-over met theater, dans en muziek.
Het circusfestival Hors Pistes in de Hallen van Schaarbeek presenteert van 10 tot en met 21 november internationale topproducties en nationaal talent. Zo zakken onder andere de artiesten van Archaos af naar de Schaarbeekse Hallen. Deze Franse compagnie staat aan de wieg van het hedendaagse Franse circus. In hun voorstelling ‘In Vitro 09’ vertellen ze het verhaal van wetenschappers die een volmaakt wezen willen creëren.

Het Circuscentrum is één van de vier Europese partners van deze voorstelling. Op die manier wil het centrum ook de kwaliteit van het circus in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel verbeteren. Zo vormt bijvoorbeeld Sweatshop Cie een voorbeeld van Belgisch aanstormend talent. In ‘Sibling’ nemen deze leerlingen van de Brusselse circushogeschool ESAC de toeschouwer mee achter de coulissen van een circusfamilie.

Crème de la crème

Naast Archaos behoren ook Cie XY en Ieto tot de crème de la crème van de circuswereld. Zo brengt Cie XY een primeur in de wereld van het circus: maar liefst achttien acrobaten bouwen menselijke piramides op het podium. Niets meer, maar ook niets minder. Hun ‘Le Grand C’ is de eerste voorstelling die 100 procent uit acrobatie bestaat.

Net als Archaos en Cie XY komt het gezelschap Ieto uit Frankrijk. Op een subtiele manier bouwen de twee acrobaten de voorstelling met planken, stokken, touw en veel bochtenwerk op. Niet voor niets werd Ieto in 2008 uitgeroepen tot laureaat van de Jeunes Talents Cirque Europe.

Ook in Antwerpen

De Antwerpse Roma brengt van 26 december tot 5 januari circus. Van de clown Fermichelli tot het poppenspel van Cirkanto.

Van theater voor en achter de schermen met Circus Ronaldo’s Circenses. Tot kokkerellen met Laika en Circo Ripopolo in het bejubelde Cucinema.

Liv Laveyne/Elien Haentjens

Hors Pistes, van 10 tot 21 november, Hallen van Schaarbeek.
In de Antwerpse Roma loopt het circusfestival tussen 26 december en 5 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content