Christie’s veilt Rubens voor 9 miljoen pond

Het werk ‘Een veldheer gewapend voor de strijd’ komt uit de collectie van de familie van prinses Diana.

Een schilderij van Peter Paul Rubens, dat in handen was van de familie van prinses Diana, is dinsdag door Christie’s in Londen geveild voor zo’n 9 miljoen pond (10,8 miljoen euro).

Het gaat om het werk ‘A commander being armed for battle’ of ‘Een veldheer gewapend voor de strijd’. Het schilderij, dat dateert van 1613-1614, bracht minder op dan verwacht. Het was geschat op 12 miljoen pond. Volgens kenners gaat het om een Rubens van middelmatige kwaliteit. Toch is het het tweede hoogste bedrag ooit op een veiling voor een werk van Rubens.

De veldheer op het schilderij is volgens Christie’s Keizer Karel V. Het schilderij hing boven een deur op het familielandgoed Althorp waar Diana haar jeugd doorbracht. Wie de nieuwe eigenaar wordt, is niet bekend.

Opbrengst voor Diana-museum

In totaal brengt de familie Spencer zo’n zeshonderd stuks op de markt, waaronder huisraad, meubelen en een reeks 19de-eeuwse koetsen. Ook het schilderij Koning David van de 17de-eeuwse Italiaanse meester Il Guercino gaat onder de hamer.

De opbrengst van de veiling gaat integraal naar de restauratie van Althorp, waar zich sinds 1998 een museum bevindt ter nagedachtenis aan prinses Diana, die in 1997 verongelukte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content