Catalaanse schilder Antoni Tapies overleden

© AFP

Tapies groeide uit tot een van de grootste Europese namen in de hedendaagse kunst.

In Barcelona is de beroemde Catalaanse schilder en beeldhouwer Antoni Tapies op 88-jarige leeftijd overleden. Dat is vernomen bij zijn familie.

Tapies staat te boek als één van de grootste Europese namen in de hedendaagse abstracte kunst. Tapies startte zijn carrière in het naoorlogse Spanje met een hang naar surrealistische kunst. Zijn werk werd vaak geassocieerd met dat van die andere beroemde Catalaanse schilder Joan Miro.

Zijn bekendste doeken en composities maakte Tapies vanaf de jaren vijftig, toen de Catalaan steeds meer abstract ging werken, met behulp van opvallende materialen als gips, hout en ijzerdraad.

Tapies liet zich inspireren door andere culturen, onder meer door Oosterse kunst, maar leefde en werkte het grootste deel van zijn leven in Barcelona. Hij was een autodidact die meer dan 8.000 werken afleverde, talrijke prijzen en onderscheidingen in ontvangst mocht nemen en exposeerde in de belangrijkste musea voor hedendaagse kunst ter wereld.

In Barcelona leeft zijn werk voort in het museum Fundacio Antoni Tapies. Tapies stierf maandag na een korte ziekte. De krant El Mundo prees hem als “de laatste grote artiest van de 20ste eeuw”. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content