Brusselse Val van Icarus is dan toch geen echte Bruegel

© Belga

Aan de hand van kleurenfoto’s en laboratoriumonderzoek tonen twee Belgische kunsthistorici aan dat het schilderij niet van Bruegel is.

Het is een van de oudste discussies uit de kunstwetenschap en ze is nu voor eens en altijd beslecht: ‘De val van Icarus’, een van de pronkstukken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, is niet van de hand van Pieter Bruegel. Dat meldt De Morgen.

Onderzoekers Christina Currie en Dominique Allart (Universiteit Luik) presenteren daarover dinsdag hun bevindingen op een studiedag van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. ‘De val van Icarus’ is zonder meer een van de pronkstukken en toeristische trekpleisters van het Brusselse museum. Het werk is geschilderd in een typische Bruegeliaanse stijl, met veel aandacht voor een (mediterraan) landschap terwijl het feitelijke onderwerp (de mythe van Icarus) slechts op de achtergrond verbeeld is.

Toch bestaat er al lange tijd grote twijfel of het doek ook wel echt van Bruegel is. In de nieuwe omvangrijke studie ‘The Bruegel Phenomenon’ tonen de Belgische kunsthistorici Christina Currie en Dominique Allart aan dat de overgeleverde versies van ‘De val van Icarus’ “geenszins van de hand zijn van Pieter Bruegel de Oude, noch van die van Pieter de Jonge”.

Honderden kleurenafbeeldingen en een overvloedige laboratoriumdocumentatie illustreren het betoog. Materiaalonderzoek toont onder meer aan dat wat nog overblijft van het originele doek van rond 1600 dateert. Bruegel stierf in 1569. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content