Brusselse taalgemeenschappen organiseren samen Open House

Het cultuurfestival kadert in een sterke samenwerking tussen de Vlamingen en Franstaligen in Brussel.

De Vlamingen en de Franstaligen in Brussel gaan voortaan meer samenwerken rond het cultuurbeleid in de hoofdstad. Zo komt er volgend jaar het gezamenlijk cultuurfestival ‘Open House’. Dat lieten de Brusselse staatssecretarissen Bruno De Lille (Groen!) en Emir Kir (PS) weten.

Vorig jaar werd het Cultuurplan voor Brussel voorgesteld in de schoot van de Vlaamse en Franse Gemeenschapscommissie, de VGC en Cocof. Een reeks Brusselse cultuurinstellingen uit beide taalgemeenschappen stelde het plan op. Nooit eerder in de geschiedenis van het Brussels gewest bespraken beide taalgemeenschappen de gemeenschapsbevoegdheid cultuur.

Kir en De Lille, beiden in het college van hun gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur, gaan nu verder en creëren naar eigen zeggen “synergieën” binnen het Brusselse cultuurbeleid. Het meest concrete punt is het ‘Open House Festival’, dat er in het voorjaar van 2012 komt. Het gaat om een meerdaags evenement waarop Brusselse kunstlaboratoria zelf contacten kunnen leggen en aan een breder publiek kunnen tonen hoe ze kunst kunnen beoefenen. Daarnaast staan er ook discussies met nationale en internationale sprekers over actuele onderwerpen op het programma.

Eerste stap

Daarnaast wordt de overzichtskaart van culturele instellingen van de Franse gemeenschap en de Cocof uitgebreid met de Nederlandstalige Brusselse culturele operatoren. De kaart werd eerder dit jaar verdeeld in Brussel en Wallonië.

Ook willen De Lille en Kir een gemeenschappelijk kadaster van bestaande huurzalen uitwerken. Ook wordt de coördinatie tussen de verschillende bevoegde cultuuroverheden verder onderzocht. “Dit is een eerste stap in de goede richting, maar de samenwerking mag en zal hier zeker niet stoppen”, aldus De Lille. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content