Brussel moet museum met privécollecties uitbouwen

© Belga

Door de collecties van banken, bedrijven en privépersonen samen te brengen wil Yamila Idrissi een nieuw museum oprichten in Brussel.

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi vindt dat Brussel nood heeft aan een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst. De sp.a’ster wijst erop dat veel topwerken van grote banken en overheidsbedrijven “vandaag achter slot en grendel” zitten, net als de collectie moderne kunst van het museum voor Schone kunsten. Ze wil hierover een werkgroep oprichten. Aan kunstwerken is er geen gebrek om een topcollectie met internationale klasse samen te stellen. Zo heeft Dexia de grootste private collectie moderne en hedendaagse kunst in België met 4.500 werken. Ook de banken ING en KBC hebben omvangrijke verzamelingen, net als de Nationale Bank (1.800 kunstwerken) en de NMBS, die onder meer zes topwerken van Delvaux bezit.

Ook het potentieel van collecties van privéverzamelaars wordt voorlopig niet aangeboord. VUB-professor Hans De Wolf wijst erop dat er vandaag een grote kloof is tussen het potentieel en wat er echt zichtbaar is. “Zo is er in Brussel nauwelijks een werk van Broodthaers te zien. In het buitenland heb je goede voorbeelden van hoe het wel kan zoals het Schaulager in Basel. Het hoofdprobleem voor privéverzamelaars is dat het runnen van een museum een gigantische opdracht is.”

Idrissi vindt het “bijna een schandaal” dat Brussel geen museum voor hedendaagse kunst heeft. “We creëren een draagvlak. Nog voor het zomerreces hoop ik op duidelijkheid over de locatie. Ofwel een bestaand of een nieuw gebouw in Brussel.” (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content