Brugge Plus wint eerste Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid

© Brugge Plus

Brugge Plus wint de prijs omdat het “de wijkbewoners warm maakt voor cultuur en de sociale banden aanhaalt.”

Eind mei ging Jan Hoet met de Prijs Algemene Culturele Verdienste aan de haal, vorige week won Steven Dupré de prijs voor de Letteren – strip. In de Kortrijkse schouwburg wordt Brugge Plus vandaag als tweede laureaat in de bloemetjes gezet. De organisatie wordt beloond met de Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid 2010, een nieuwkomer in het rijtje cultuurprijzen. Met de Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid wil Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het belang van cultuur in de lokale omgeving onderstrepen. De betrokkenheid van de bevolking staat daarbij centraal. “Tachtig procent van de mensen participeert niet aan de gesubsidieerde kunst zoals grote tentoonstellingen, theater, dans. Daarom moet je voor die groep activiteiten organiseren buiten het commerciële circuit, want naar Geert Hoste en Will Tura gaan ze natuurlijk wel al kijken.”

“Het is belangrijk dat ze ook kennis maken met de verworvenheden van de gesubsidieerde cultuur, om eens een zwaar woord te gebruiken”, stelt directeur Filip Strobbe.

Sociale banden

Tijdens het stadsfestival Brugge Centraal streek Brugge Plus, dat voortvloeide uit de vzw Brugge 2002, vijf weekends na elkaar met een mobiele karavaan neer in telkens een andere Brugse wijk. Met die wagens creëerde de organisatie een gezellig binnenplein, dat het hele weekend het centrum van activiteiten vormde.

Zo konden mensen er niet alleen terecht voor een maaltijd of een babbel met de buren, maar stonden er ook laagdrempelige producties en voorstellingen op het programma. Volgens de jury bewijst Brugge Plus met dit ‘Uitwijken’ hoe ver lokaal cultuurbeleid kan gaan. “Het initiatief maakt wijkbewoners warm voor cultuur en haalt de sociale banden in de wijk aan.”

Paradepaardjes

Door zelf naar de buitenwijken en naar de openbare ruimte te trekken verlaagt de organisatie de drempel tot participatie aanzienlijk. En net daarom horen projecten als het jaarlijkse ‘Cirque Plus-festival’ (16-18 juli) op de site van het Entrepot en ‘Lichtfeest Lissewege’ (19 augustus) tot de paradepaardjes.

De Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid is goed voor 12.500 euro en een bronzen beeldje van Johan Tahon.

Elien Haentjens

Vpor meer info over de Cultuurprijzen kan u op de site terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content