Boijmans Van Beuningen wint Nederlandse Museumprijs

© Kees Spruit

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen ging met de eer én de bijbehorende 100.000 euro van de Museumprijs 2010 lopen.

Net zoals in België wordt ook in Nederland elk jaar de Museumprijs uitgereikt. Voor de editie 2010 ging het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen met de eer én de bijbehorende 100.000 euro lopen. Dat maakten het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers, bekend.

Van de in totaal 33.000 mensen stemden er 42,6 procent op het Rotterdamse kunstmuseum. Zo haalde Boijmans Van Beuningen het van Museum de Fundatie in Zwolle en het Stedelijk Museum Schiedam. Die drie musea waren eerder geselecteerd door een vakjury en pasten allemaal binnen het jaarthema “beeldende kunst”. Via internet en sms kon het publiek zijn stem uitbrengen.

Volgens de vakjury slaagt het Museum Boijmans Van Beuningen er in om een “uitgekiende variatie van presentaties naast elkaar te laten zien. Daarnaast weet het museum met innovatieve initiatieven als Boijmans TV ongetwijfeld een nieuw publiek te trekken”.

Hoog bezoek

De Rotterdamse kunsttempel, die halverwege de negentiende eeuw werd opgericht, geeft een overzicht van zeven eeuwen beeldende kunst. Momenteel loopt er een grote tentoonstelling rond Kees van Dongen.

Naar aanleiding van die expo slaagde het museum er in om het schilderij ‘Trinidad Fernandez’ (1910) uit Iran naar Rotterdam te halen. Het werk, dat in 1976 werd aangekocht door de vrouw van de verdreven Sjah, is al sinds 1956 niet meer aan het publiek getoond.
De Museumprijs, die sinds 1990 bestaat, geldt als de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De winnaar vorig jaar was het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Elien Haentjens

‘De grote ogen van Kees van Dongen’, tot in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content