Belgische kunstenaars helpen Afghaanse vrouwen

Met een tentoonstelling naar aanleiding van zijn 20-jarig bestaan wil Moeders voor Vrede de Afghaanse vrouwen een hart onder de riem steken.

Naar aanleiding van zijn 20-jarig bestaan nodigde Moeders voor Vrede een dertigtal Belgische hedendaagse kunstenaars uit om een werk te maken. De beeldhouwers interpreteerden de paardjes, die de Afghaanse vrouwen in de keramiekateliers in Istalif creëren, de andere kunstenaars nemen de vernedering van de vrouwen als thema. De kunstwerken zijn niet alleen te zien in een tentoonstelling in Ieper, maar worden ook verkocht ten voordele van de organisatie. Op die manier geven de kunstenaars de Afghaanse vrouwen ademruimte.

Nog steeds is de situatie in Afghanistan niet goed. Zelfmoord bij vrouwen kent er een piek. “Er zijn nog zoveel Afghaanse vrouwen die nooit mogen buitenkomen, die geen opleiding krijgen, die nooit naar de dokter kunnen. Vrouwen hebben het in ons land niet gemakkelijk. Daarom ben ik trots dat van onze 100 Afghaanse medewerkers zo’n 90 procent vrouw is”, stelt de Afghaanse Razia Arefi, sinds 2008 manager van Mothers for Peace in haar thuisland.

Arefi is van 24 tot 31 oktober aanwezig in ons land. Tijdens de finissage op 29 oktober zetelt ze in een panel om de situatie in Afghanistan te bespreken. (EH)

20 jaar Moeders voor Vrede, van 20 tot 29 oktober in Cultuurcentrum Het Perron in Ieper. De werken zijn ook via de site te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content