Belgische impressionist Guillaume Vogels herontdekt

© Association du Patrimoine Artistique

Een kleine expo op de Brusselse Zavel biedt de kans om deze Belgische impressionist te herontdekken.

Wie tijdens het weekend graag op de Brusselse Zavel flaneert en van een artistieke ontdekking houdt, kan in een vrijwel onbekende galerij het werk van een impressionistische meester ontdekken.

De galerie van de Association du Patrimoine Artistique is eigenlijk een privégalerij, gerund door kunsthistorici Pierre Loze en Dominique Vautier. Hun gezamenlijke palmares bulkt van de interessante tentoonstellingen en publicaties.

Sinds enkele jaren organiseren ze in hun eigen huis kleine tentoonstellingen van hedendaagse en moderne kunst. Met een expo over de Belgische impressionist Guillaume Vogels (1836 – 1896) maken ze uit uitzondering. Het gaat om een kleine, maar exquise expo met werk uit privébezit.

Beetje vergeten

Vogels was een Belgische impressionist, geen Franse die van veel kleur hield. Vogels verkoos een grijs palet en een krachtige penseelvoering die de moderne kunst van de 20ste eeuw aankondigde.

Eind 19de eeuw exposeerde hij met grote tenoren zoals Cézanne, Monet, Renoir, Gaugin en Van Gogh. Hij hield van de Noordzee en was een vriend van Ensor. In de kunstgeschiedenis klinkt zijn naam als een klok, maar toch wordt hij een beetje vergeten door het grote publiek. Deze expo is een kans om hem te herontdekken.

Piet Swimberghe

Guillaume Vogels, tot 12 juni in de Association du Patrimoine Artistique, Charles Hanssensstraat 7 te 1000 Brussel. Van donderdag tot zaterdag van 14 tot 19u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content