Belangrijk aantekeningenboek van Rubens opnieuw in Belgische handen

In het boek staan Rubens’ ideeën over onder meer perspectief, anatomie, proporties, symmetrie en architectuur.

De Koning Boudewijnstichting heeft in New York een notitieboek aangekocht met theoretische aantekeningen van Peter Paul Rubens. Het gaat om een van de vier gekende kopieën van een handgeschreven exemplaar, dat in 1720 verloren ging bij een brand in een atelier. In het boek staan Rubens’ ideeën over onder meer perspectief, anatomie, proporties, symmetrie en architectuur.

De Stichting zal het werk in eerste instantie ter beschikking stellen van het kenniscentrum Rubenianum, dat er verder onderzoek op zal uitvoeren en het werk eveneens zal bespreken in de reeks ‘Corpus Rubenianum’, een grote oeuvrecatalogus van de schilder.

Het zogenaamde ‘De Ganay-manuscript’ werd in de zeventiende eeuw vervaardigd, enkele jaren na de dood van Rubens. Het is wellicht van de hand van iemand uit Rubens’ intieme kring. Het boek getuigt volgens de Koning Boudewijnstichting van het feit dat Rubens naast een groot en erudiet kunstenaar ook een buitengewone theoreticus was.

Nog drie kopieën

In het album staan een reeks schetsen, geannoteerde tekeningen en een heleboel tekstmateriaal. Het bevat de mening van de kunstenaar over de belangrijkste theorieën van zijn tijd. Vaak gaat het om kunsttheorieën, maar een vergelijking tussen de menselijke en dierlijke anatomie komt eveneens aan bod.

Van de drie andere kopieën die bekend zijn, bevinden er zich momenteel twee in buitenlandse private handen en één in het Britse Courtauld-instituut. Het was volgens de Stichting dan ook een unieke gelegenheid om een versie van het werk weer in Belgische handen te laten belanden. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content