Behoud de Begeerte viert 30ste verjaardag met bal en mini-tournee

Behoud de Begeerte, het geesteskind van Luc Coorevits, zet al 30 jaar literaire producties op touw met schrijvers en andere creatieve geesten. Op 14 februari 2014 viert het kunstencentrum voor literatuur haar dertig winters met een Bal van de Begeerte en een mini-tournee met niemand minder dan Tom Lanoye en Jules Deelder.

Behoud de Begeerte zag het levenslicht op 14 februari 1984 in een Leuvense dancing. De avond erna volgde de eerste literaire avond in de stadsschouwburg van Leuven. Inmiddels is het kunstencentrum uitgegroeid tot een gevestigde waarde die met tournees en eenmalige voorstellingen heel wat volk lokt naar verschillende schouwburgen in Vlaanderen en Nederland.

‘Een dertigste verjaardag is op zich geen verdienste,’ vertelde Luc Coorevits bij Ruth Joos op Radio1. ‘Maar ik vind wel dat ik na al die jaren een medaille verdien voor moed en zelfopoffering. Wij hebben zowat 1300 literaire activiteiten georganiseerd over het hele land, in Vlaanderen en Nederland.’

Saint Amour, het jaarlijkse Valentijnsprogramma over liefde en begeerte, is wellicht de meest bekende productie van BdB en werd ooit de ‘Rolls-Royce van de literaire avonden’ genoemd. Dit jaar pakt de literaire instelling het ietwat anders aan op de dag van de liefde. De dertig kaarsjes worden immers uitgeblazen tijdens een heus Bal van de Begeerte, voorafgegaan door een literaire opvoering van Tom Lanoye en Jules Deelder. Deze twee heren waren er van in het begin bij en mogen nu, exact dertig jaar later, opnieuw hun talent tonen op de planken.

Gelegenheidsdj’s

De feestelijke avond in de Vooruit wordt ingezet door de band Dans Dans met een jazzy concert. Vervolgens ontpoppen befaamde schrijvers zich als gelegenheidsdiscjockeys. Tom Lanoye jaagt iedereen de dansvloer op met seventiesdisco, Jules Deelder draait jazz, Francien en Saskia de Coster laten rock hiphop en dance door de boxen schallen en Nikkie en Jeroen Olyslaegers warmen onze ziel met soul en disco.

De hongerigen worden gespijsd met gerechten als de Funky Cheeseburger of Tandoori Chicken Wrap en de dorstigen kunnen zich laven aan cocktails en andere dranken.

Praktisch

Het Bal van de Begeerte vindt plaats in de Vooruit in Gent op Valentijn en de mini-tournee van Tom Lanoye en Jules Deelder houdt halt in Gent, Antwerpen en Leuven op respectievelijk 14,15 en 16 februari. Surf voor meer info naar www.begeerte.be.

Prijzen: 17 euro voor Bal van de Begeerte / 27 euro voor combiticket Bal + Deelder & Lanoye

(LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content