Azerbeidzjan verwijdert sculpturen uit Biënnale-paviljoen

Volgens de leider van Azerbeidzjan schaden de werken “het aanzien van de islam”.

Opschudding tijdens de 54ste Biennale van Venetië: de regering van Azerbeidzjan heeft sculpturen uit haar paviljoen laten verwijderen. De getroffen kunstenares en de curator spreken van censuur, maar de Biennale “kan niet reageren zoland het land niet met een officiële verklaring komt”, zei woordvoerster Claudia Zini van de internationale kunsttentoonstelling.

Maar de regering in Bakoe zwijgt vooralsnog in alle talen. De verwijderde kunstwerken zijn abstracte sculpturen van kunstenares Aidan Salachova. Eerst waren de beeldhouwwerken aan de ingang van het Azerische paviljoen op vraag van president Ilcham Alijev verhuld, daarna volledig verwijderd.

De autoritaire leider van het Kaukasische land had het paviljoen vorige week bezocht en oordeelde toen dat de werken “het aanzien van de islam” en bijgevolg de reputatie van Azerbeidzjan als door de islam geleide republiek schade berokkenden.

“Kunst verwijderen is censuur en dat schaadt de reputatie meer dan de sculpturen zelf”, oordeelden de commissaris van het paviljoen, Dzjingis Farsalijev, curator Beral Madra en kunstenares Salachova. Salachova leeft en werkt in Moskou en heeft daar een eigen galerij voor hedendaagse kunst. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content