Artefact onderzoekt media en technologie

© Herman Asselberghs

Een twintigtal internationale kunstenaars onderzoekt op Artefact onze media en technologische instrumenten.

In Leuven is ‘Artefact’ van start gegaan, een festival voor kunst en media. Dit jaar worden de basisbeginselen en achterliggende ontwikkelingen van media en technologie centraal gezet.

Voor de tentoonstelling ‘The emergency of things’ nodigt Artefact een 20-tal internationale kunstenaars uit. Door zaken uiteen te halen en te reconstrueren, onderzoeken zij media en technologische instrumenten die wij elke dag gebruiken.

In de film ‘Dear Steve’ ontleedt Herman Asselberghs een MacBook Pro: hij haalt deze uit elkaar en vraagt zich af hoe zo’n laptop gemaakt wordt. Topman Steve Jobs krijgt daarom vragen voorgelegd over het productieproces, de oorsprong van grondstoffen of de levensduurte van de apparaten.

Computers op steenkool

Ook Matsuko Yokokoji en Graham Harwood stellen zich vragen aan de hand van computers. Met ‘Coal Fired Computers’ brengen ze een maatschappijkritisch verhaal over de vervuilende ontginning van steenkool. Daarvoor laten ze een computer zien die draait op steenkool.

Naast andere tentoonstellingen van bijvoorbeeld Joëlle Tuerlinckx, Robert Morris, YoHa en Alexander Gutke, staan er ook performances en concerten op het programma. Kris Verdonck zoekt met een drieledige performance, ‘Actor #1’, naar de essentie van de schepping en stelt vragen zoals: “Is theater zonder mensen mogelijk?”.

Le Piano Démécanisé

Frederik Croene, pianist en componist, vroeg zich af wat de kern van een piano is. Daarom verwijderde hij alle mechanische componenten van zijn vleugel, om zo te spelen met hetgeen wat overblijft. Na enkele experimenten verlangde hij terug naar het klassieke spel. In ‘Le Piano Démécanisé’ combineert hij beide verlangens in één performance.

Daniël Van Dael overleed in 2010. Deze editie is voor de organisatie een eerbetoon aan de initiatiefnemer van het festival.

Karine Claassen

Artefact, tot 24 februari in het Leuvense STUK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content