Antwerps magazine ontwikkelt sociaal netwerk voor kunstliefhebbers

© Getty Images

Vanaf september kunnen kunstenaars, kunstliefhebbers en -professionals elkaar ontmoeten en foto’s van werken delen op het nieuwe platform Twimble.

Het Engelstalige online kunstmagazine Artdependence, dat in Antwerpen wordt gemaakt, lanceert in september een sociaal netwerk. Het is niet de eerste keer dat het blad uitpakt met een primeur op de kruising tussen kunst en technologie. In 2015 experimenteerden ze al met livestreaming in een galerie.

Twimble, zoals de app zal heten, wordt een app waarop gebruikers foto’s van kunstwerken kunnen plaatsen, labelen en delen. Gebruikers zullen foto’s die ze op het platform hebben staan, ook kunnen delen via hun andere sociale netwerken. Het is zowel bedoeld voor bezoekers van kunstbeurzen en musea, als voor kunstenaars of instellingen die er eigen werken willen promoten.

Het logo van Twimble
Het logo van Twimble© Twimble

Volgens initiatiefnemer Dirk Vanduffel vult Twimble een lacune op op het vlak van sociale netwerken en foto-apps. ‘Wie bijvoorbeeld op citytrip foto’s neemt van kunstwerken in een museum, neemt nu meestal een foto van het werk zelf en vervolgens nog één van het etiket met info ernaast’, zegt hij.

‘”Dat moet handiger kunnen”, dachten wij. Twimble zal de info op het etiket zelf kunnen lezen via tekstherkenningstechnologie en zo je foto onmiddellijk labelen. Gebruikers kunnen, op basis van die informatie, hun foto’s rangschikken op locatie, kunstenaar, jaartal.. noem maar op’, aldus Vanduffel. ‘Op die manier maken ze van twee foto’s één. Dat is ook waar de eerste twee letters van Twimble naar verwijzen. Verder is het een onbestaand werkwoord. De bedoeling is dat kunstliefhebbers dus vanaf nu gaan twimbelen.’

Vanduffel wil Twimble de komende maanden promoten op internationale kunstbeurzen, mede via het publiek dat hij nu al bereikt met Artdependence. Naar eigen zeggen kreeg hij al heel wat positieve reacties kreeg vanuit de kunstsector. ‘Wij bieden voor een specifiek publiek toepassingen aan die je bij sociale netwerken en meer algemene foto-apps zoals Instagram niet vindt’, stelt hij. ‘Daarnaast zijn wij bij mijn weten het enige Belgische sociale netwerk én het enige dat is opgericht door een gedrukt magazine. Dit is uniek, met andere woorden’

Artdependence, opgericht door Vanduffel en Anna Savitskaya, brengt al sinds oktober 2014 interviews met grote namen uit het kunstmilieu. Het is in gespecialiseerde boekenhandels over de hele wereld verkrijgbaar.

Vanaf september is de app gratis verkrijgbaar. De nieuwe Artdependence ligt vanaf volgende week in de winkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content