Anton Corbijn wint Cultuurfonds Prijs 2011

© Belga

De internationaal bekende fotograaf krijgt de prijs omdat hij een “unieke, multidisciplinaire kunstenaar” is.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Hij krijgt de prijs omdat hij “een belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is”, aldus de organisatie. Het fonds noemt Corbijn verder een “unieke, multidisciplinaire kunstenaar”. Het Cultuurfonds reikt de oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op cultureel gebied. Aan de prijs zijn een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van 75.000 euro verbonden. De uitreiking valt op 28 november.

Het fonds noemt Corbijn voorts “een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en artdirectors”. Zijn activiteiten bestrijken veel werkterreinen van het Cultuurfonds: fotografie, grafisch ontwerp, film en decorontwerp in de breedste zin van het woord.

Sterren
Anton Corbijn (Strijen, 1955) begon zijn carrière begin jaren ’70 met het fotograferen van popconcerten. Daarna brak hij internationaal door met portretfotografie van muzikanten (onder anderen Miles Davis, U2 en David Bowie). Ook maakte hij platenhoezen, regisseerde videoclips en ontwierp decors voor concerten.

Sinds lange tijd fotografeert hij ook internationale persoonlijkheden uit de film- en modewereld en de schilderkunst, en fotografeert voor modemerken. Als regisseur is hij bekend van de films ‘Control’ (2007) over zanger-voorman Ian Curtis van de Britse band Joy Division en ‘The American’ (2010, met George Clooney). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content