Anti-katholiek kunstwerk zwaar beschadigd

© Image Globe

Het beroemde kunstwerk ‘Immersion Piss Christ’ van Andres Serrano is in het Zuid-Franse Avignon zwaar beschadigd.

Het beroemde kunstwerk ‘Immersion Piss Christ’ van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, een foto van een klein plastic kruisbeeld ondergedompeld in een glas vol urine, is zondag in de lokalen van de verzameling hedendaagse kunst Yvon Lambert in het Zuid-Franse Avignon zwaar beschadigd.

De foto uit 1987 werd destijds uit katholieke hoek zwaar bekritiseerd, hoewel de kunstenaar zichzelf als christen bestempelt. In de VS voerden enkele senatoren zelfs campagne tegen het “blasfemische” kunstwerk. Behalve de ‘Piss Christ’ werd ook het werk ‘Zuster Jeanne Myriam’ van de New Yorkse kunstenaar door twee “met een hamer en een ander, op een pikhouweel lijkend voorwerp” uitgeruste mannen zondag net na opening van het museum vernield.

Drie zaalbewakers die tussenbeide wilden komen, werden door het duo bedreigd en gemolesteerd. De kunstvandalen slaagden er in uit het museum te ontsnappen. De Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, veroordeelde deze “aanslag op een fundamenteel principe, namelijk de vrijheid van creatie en meningsuiting”.

De ‘Piss Christ’ werd in Avignon tentoongesteld in het kader van een expositie onder de titel ‘Ik geloof in mirakels’. Zaterdag hadden ongeveer 800 “ultraconservatieven en jonge fundamentalisten” tegen de expo betoogd, waardoor het museum vroegtijdig de deuren sloot. Ook de bisschop van Avignon had de verwijdering van het werk van Serrano geëist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content