Angelo Vermeulen blaast verwoest vulkaanlandschap nieuw leven in

© Angelo Vermeulen

Met zijn kunstproject wil de kunstenaar en bioloog Angelo Vermeulen opnieuw gewassen laten groeien in het desolate landschap.

Door een uitbarsting in 2010 is een groot deel van de flanken van de Indonesische vulkaan Merapi verwoest en onvruchtbaar geworden. Met zijn kunstproject wil Angelo Vermeulen opnieuw gewassen laten groeien in het desolate landschap. Om zijn biologische sculptuur te bouwen trekt de kunstenaar op uitnodiging van het kunstenaarscollectief ‘House of Natural Fiber’ (HONF) voor zes weken naar Indonesië.

Doordat stikstof ontbreekt, is een bodem van pure lava onvruchtbaar. Maar dankzij natuurlijke bacteriën kan de bodem opnieuw vruchtbaar worden. “We lieten ons inspireren door het gegeven van ’terravorming’ uit de sciencefiction, waarbij dode planeten tot levende werelden worden getransformeerd. Die werelden worden gecreëerd door levende organismen die het klimaat op de planeet stelselmatig aanpassen”, zegt Vermeulen.

Voor zijn project gaat Vermeulen aan de slag met Rhizobia of ‘knolletjesbacteriën’. “Die natuurlijke bacteriën leven in normale omstandigheden in symbiose met de wortels van peulvruchten. Doordat ze stikstof uit de lucht kunnen halen, zorgen ze ervoor dat planten toch kunnen gedijen op een problematische bodem.”

Voor zijn biologische sculptuur voorziet Vermeulen een verticale structuur waarin diverse planten op verschillende niveaus kunnen groeien. “De architecturale structuur functioneert als een monument: het is tegelijk een verwijzing naar het getraumatiseerde landschap als een uitdrukking van hoop voor de toekomst”, stelt Vermeulen.

Bewoning van de ruimte

Vanaf 19 juli gaat Vermeulen samen met HONF, een kunstenaarscollectief uit Yogyakarta, dat begin dit jaar nog een prestigieuze prijs won tijdens de Transmediale in Berlijn, aan de slag. Ook de lokale bevolking en studenten uit Yogyakarta werken mee. Tot slot verleent professor Irfan D. Prijambada van de plaatselijke Gadjah Mada Universiteit, die het gebruik van knolletjesbacteriën in lavasubstraten om planten te kweken onderzoekt, zijn medewerking.

Dit project kadert in het overkoepelende ‘Space Ecologies Art and Design (SEAD)’, waarbinnen Angelo Vermeulen de rol van biologie in de toekomstige bewoning van de ruimte bevraagt. Samen met sociologe Tine Holvoet realiseerde hij binnen dit kader vorig jaar de installatie ‘First Room for MELiSSA’.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content