Amerikaanse kunstenaar Dennis Oppenheim overleden

© EPA

De Amerikaanse conceptueel kunstenaar Dennis Oppenheim is op 72-jarige leeftijd overleden in New York.

De Amerikaanse conceptuele, body art- en land art-kunstenaar Dennis Oppenheim is vrijdag in New York overleden aan leverkanker, zo deelde het Marta-museum voor hedendaagse kunst in Herford (Duitsland) mee.

De in 1938 in Electric City, Washington, geboren Oppenheim geldt als een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de jaren ’60 en ’70. In 1997 nam hij deel aan de vijfjaarlijkse hoogmis van de kunst, Documenta in Kassel. De veelzijdige Oppenheim was ook een performance-kunstenaar.

In de jaren ’70 was hij bij performances een voorloper van het gebruik van film en video. Het bekendst zijn allicht de vaak monumentale installaties van de kunstenaar, waarvan sommige de zwaartekracht lijken te tarten. Het S.M.A.K. in Gent is eigenaar van ‘Battered Tears’ (1994), een installatie van twee monumentale tranen die in de ruimte ronddraaien, vergezeld van twee inmiddels ouderwetse tv-monitoren.

Verbrande huid

Van Oppenheimers hand zijn onder andere ‘Viewing Station’ (1971), een houten platform van waaruit de kunstliefhebber alles kan zien, behalve uiteraard het kunstwerk zelf (hij staat erop), en ‘Protection’ (eveneens 1971), waar 12 getrainde Duitse schepers vastgebonden aan een paal het kunstwerk “bewaken” en de liefhebber net tussen de blaffende bewakers heen kan.

Wat body art betreft, deed Oppenheim van zich spreken door ooit een hele namiddag met een boek op de blote borst onder een brandende zon door te brengen. Het resultaat, een verbrande huid met de “afdruk” van het boek, werd kunst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content