Afrikamuseum richt blik op Congo

Voor de viering van 50 jaar onafhankelijkheid van Congo kan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren niet op het appel ontbreken.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren viert dit jaar niet alleen de 50-jarige onafhankelijkheid van Congo, maar ook zijn eigen honderdjarig bestaan. In dit herdenkingsjaar leent het museum een groot deel van zijn collectie uit, maar het zet ook zelf drie expo’s op. Die belichten diverse aspecten van onze voormalige kolonie.

Op ‘Indépendance! Congolese verhalen over 50 jaar onafhankelijkheid’ komen de gebeurtenissen van vlak voor, tijdens en na de onafhankelijkheid aan bod. De Congolese getuigen krijgen het woord. Via ter plaatse opgenomen interviews vertellen ze hoe ze de onafhankelijkheid beleefden. Daarnaast krijgen bezoekers een beeld van het gebeuren via foto’s, voorwerpen, krantenknipsels en kunstwerken.

De bekendste Afrikaanse wijk in België is het aan de Naamsepoort in Brussel gelegen Matonge. Maar ook in Kinshasa is er een wijk die Matonge heet. Fotograaf Jean-Dominique ging met zijn camera op zoek naar de opmerkelijkste gelijkenissen en verschillen. Op ‘Kinshasa-Brussel. Van Matonge naar Matonge’ kan je deze mozaïek van kleurrijke beelden ontdekken.

Tot slot is er de tentoonstelling rond de Congostroom. Die 4700 kilometer lange stroom is op sommige plaatsen meer dan dertig kilometer breed. Het is dus niet alleen een slagader van Midden-Afrika, maar de rivier biedt ook een opmerkelijke culturele, biologische en geografische diversiteit. De tentoonstelling neemt zijn bezoekers mee op een reis langs de Congostroom, van bron tot monding.

Elien Haentjens

– Indépendance! Congolese verhalen over 50 jaar onafhankelijkheid, tot 9 januari 2011
– Kinshasa- Brussel. Van Matonge naar Matonge, tot 30 september 2010-06-29
– Congostroom. 4700 kilometer bruisende natuur en cultuur, tot 9 januari 2011
Alle expo’s rond Congo 2010 lopen in het KMMA in Tervuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content