Weekje langer wachten op nieuwe Nobelprijs voor Literatuur

De Amerikaanse auteur Philip Roth © REUTERS

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar niet op 6 oktober, maar een week later toegekend, op 13 oktober dus.

De Zweedse Academie maakte het uitstel vrijdag bekend. Door de nieuwe datum ontsnapt de Literatuurprijs aan het trio Nobelprijzen in de exacte wetenschappen: Medische wetenschappen (3 oktober), Chemie (4) en Fysica (5). De Nobelprijs voor Economie wordt onthuld op 10 oktober, die voor de Vrede – de meest controversiële uit de lijst – op 7 oktober.

De Nobelprijs voor Literatuur wordt al sinds 1901 uitgereikt. Tot nu toe kon één Belg hem in de wacht slepen, de Franstalige Maurice Maeterlinck in 1911.

Wie het dit jaar wordt, is heel moeilijk te voorspellen. Het Nobelcomité maakt geen genomineerden bekend. De Literatuurprijs is dan ook gefundenes fressen voor bookmakers. Zij kunnen de winnaar soms voorspellen, zoals de Wit-Russische Svetlana Alexijevitsj vorig jaar. Af en toe valt de laureaat ook compleet uit de lucht, zoals Patrick Modiano in 2014.

Uiteraard draait de geruchtenmolen wel stevig door. Worden dit jaar geciteerd: de Japanner Haruki Murakami, de Syrische dichter Adonis, de Keniaan Ngugi wa Thiong’o, de Amerikanen Don DeLillo, Philip Roth (foto) en kortverhaalschrijfster Joyce Carol Oates, Salman Rushdie, de Albanese schrijver Ismail Kadaré, de Israëli David Grossman, de tot Fransman genaturaliseerde Tsjech(oslovaak) Milan Kundera en de Noorse dramaturg Jon Fosse. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content