VRT lanceert eigen literaire prijs: de Hugo’s

Hugo Claus © Belga

In november 2018 reikt de VRT de eerste Hugo’s uit, een nieuwe literaire prijs die de Fintro Literatuurprijs moet vervangen.

In mei werd duidelijk dat de Fintro Literatuurprijs, de grootste literaire prijs in Vlaanderen op dat moment, op zijn laatste benen liep, omdat de bank die ze sponsorde de samenwerking stopzette. Toen klonk het meteen dat er werd nagedacht over nieuwe manieren om literatuur te promoten. André Vandorpe van Boek.be noemde toen de VRT als mogelijke partner.. ‘Tegen de Boekenbeurs zou een en ander duidelijk moeten zijn’, zei Vandorpe in De Morgen.

Er is duidelijk woord gehouden. De VRT zal dinsdag de Hugo’s lanceren, een nieuwe boekenprijs. De naam is een eerbetoon aan schrijver Hugo Claus. Dat meldt De Standaard.

Al gaat het om meer dan het uitreiken van trofeeën, zegt VRT-cultuurmanager Chantal Pattyn in de krant. ‘De Hugo’s moeten vooral het lezen bevorderen door een breed publiek te bereiken. Zo kunnen we op alle kanalen van de VRT over boeken praten.’

Elk kanaal reikt één Hugo uit en heeft ook een ambassadeur, een bekend gezicht met liefde het boek. De ambassadeurs zijn Annelies Van Herck, Michel Wuyts, Kamal Kharmach, Sofie Lemaire, Leonard Muylle, Friedl’ Lesage, Cathérine Vandoorne, Sieglinde Michiel, Tom De Cock en Stijn Van de Voorde

Elke VRT-zender, tv of radio, zal een specifiek genre krijgen toegewezen. Voor de luisteraars en kijkers is er een beslissende rol weggelegd. De rest van het concept wordt dinsdag toegelicht, wanneer de Hugo’s worden voorgesteld. Een eindgala à la de Mia’s komt er niet.

De boeken die in aanmerking komen voor de eerste editie van De Hugo’s, zijn uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018 en oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content