Vlaming leest vooral boeken van mannelijke auteurs

© thinkstock

Volgens Boekbarometer 2012 kiest de Vlaming voor mannelijke auteurs: Pieter Aspe voert een exclusief mannelijke top vijf van favorieten aan.

De Vlaming kiest voor mannelijke auteurs: Pieter Aspe voert een exclusief mannelijke top vijf van favorieten aan. Dat is één van de opvallendste conclusies van de Boekbarometer 2012 waarin mediashop eci.be peilt naar het leesgedrag van de Vlaming en Nederlander.

Voor zijn jaarlijkse Boekbarometer bevroeg eci.be dit najaar 3.869 Vlamingen en 4.866 Nederlanders, van alle opleidingsniveaus en verschillende socio-demografische achtergronden.

Nederlanders kiezen voor vrouwen, Vlamingen voor mannenGevraagd naar zijn favorieten, geeft de Nederlander hoofdzakelijk een vrouwelijke auteur op. Saskia Noort staat op één, voor Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer (het vrouwelijk pseudoniem van Paul Goeken) en Loes den Hollander. In Vlaanderen is de top vijf van favoriete Vlaamse auteurs een exclusieve mannenaangelegenheid. Pieter Aspe voert het hoge woord, gevolgd door Luc Deflo, Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Dimitri Verhulst.

Sandra Van Geeteruyen, communicatiemanager bij eci.be, wijst naar de grote populariteit van het thrillergenre dat in Vlaanderen weinig bekende vrouwelijke auteurs kent en de combinatie vrouw en schrijverschap die in Vlaanderen “geen sinecure is”.

Zetel favoriete leesplek
E-books zijn in Nederland meer in opmars dan in Vlaanderen. Eén op de vier Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar digitale boeken te hebben gelezen. In Vlaanderen is dit één op negen. De webwinkel is voor 88 pct van de Nederlanders eerste keuze voor de aanschaf van boeken, gevolgd door de klassieke boekwinkel, terwijl 81 pct van de Vlamingen trouw blijft aan het bakstenen verkooppunt. De helft van de Nederlanders leest meer dan 10 boeken per jaar, bij de Vlamingen ligt dit op 43 pct. Eén Vlaming op de twee spendeert meer dan 100 euro per jaar aan boeken, tegenover twee op vijf Nederlanders.

De keuze van de favoriete leesplek is gelijklopend: de zetel, gevolgd door het bed en de tuin. Wel leest ruim één op drie Vlamingen graag op het toilet, tegenover minder dan één op vijf Nederlanders. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content