Vlaams Parlement keurt gereglementeerde boekenprijs goed

© Getty Images/iStockphoto

Het Vlaams Parlement heeft woensdag unaniem de invoering van een gereglementeerde boekenprijs goedgekeurd. De basisregel is dat nieuwe boeken in de eerste zes maanden na hun publicatie een gereglementeerde prijs krijgen, waarop verkopers maximaal tien procent korting mogen geven. Daarna is de boekenprijs weer vrij. Bibliotheken krijgen wel kortingen tot 20 procent.

De gereglementeerde boekenprijs stond ingeschreven in het Vlaamse regeerakkoord. Met de maatregel – waarover maandenlang uitgebreid is gediscussieerd en die een nog veel langere voorgeschiedenis kent – wil minister Gatz de boekensector “versterken en wapenen voor de toekomst”. De Open Vld-minister wijst op voordelen voor “zowel de consumenten, de boekhandel, de uitgever als de auteur”.

De basisregel is dat nieuwe boeken in de eerste zes maanden na hun publicatie een gereglementeerde prijs krijgen waarop verkopers maximaal tien procent korting mogen geven. Daarna is de boekenprijs opnieuw vrij.

Bibliotheken vormen op die basisregel een uitzondering. Aanvankelijk werd aan hen een korting tot 15 procent toegekend, maar na kritiek van de bibliotheeksector, die vreesde voor een impact van 2,3 miljoen euro, werd ze opgetrokken tot 25 procent. De korting van 25 procent voor bibliotheken kon dan weer op onbegrip rekenen van de boekhandelaars die vonden dat de korting voor de bibliotheken marktverstorend zou kunnen zijn. Daarom werd uiteindelijk gekozen voor een maximale korting van 20 procent voor bibliotheken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content