Victor Jestins debuut ‘Hitte’ bewijst dat hij wel eens een literair wonderkind zou kunnen worden

5 / 5
© Belga

Victor Jestin, Koppernik

Hitte

Oorspronkelijke titel: La chaleur, 128 blz, 19,00 euro

5 / 5
Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Zon, zee, klungelseks, en een galg. Debutant Victor Jestin puurt horror uit een hete strandvakantie.

‘Oscar is dood omdat ik toekeek toen hij doodging, zonder een vinger uit te steken. Hij is gewurgd door de touwen van de schommel, zoals kinderen in korte nieuwsberichten. Oscar was geen kind. Op je zeventiende ga je niet per ongeluk op die manier dood.’

Hitte grijpt je meteen bij de openingsregels naar de keel, en de Franse debutant Victor Jestin (°1994) spant het wurgkoord met elke alinea verder aan. Met ingehouden adem lees je hoe verteller Léonard lijdzaam toekijkt hoe zijn vriend Oscar stikt, waarna hij een nog grotere stommiteit begaat. In plaats van te helpen – of de hulpdiensten te bellen, of de politie, of de camping-opzichter te wekken – sleept hij het lichaam van zijn vakantievriend naar een duin waar kinderen eerder die dag een kuil hebben gegraven. Zand erover, en daarna gewoon terug naar zijn tent.

Morgenavond is deze vervelende vakantie voorbij. Zijn ouders wilden veertien dagen kamperen, lekker in de natuur. Overdag zwemmen in de zee, ’s avonds karaoke en cocktails met parasolletjes, een barbecue tussen de platanen, nog een duik in het zwembad; meer hoeft dat niet te zijn. Léonard vindt het maar niks. Veel te warm, en zijn slungelige lijf steekt bleek af bij de gespierde jongens die met een gebronsde bast tienermeisjes het hof maken. Zelf heeft hij zijn oog laten vallen op Luce maar het is Oscar die op een strandfeest met haar zoent. Niet erg, er is altijd nog Zoé, die wel van wanten weet. In een douchecabine laat ze zien wat een mond kan doen, ook al klungelt Léonard er op los. Uren hebben ze porno gekeken, liters zaad hebben ze voor het scherm vergoten, maar wanneer een meisje haar bikini in het echt afdoet, weten jongens plots geen raad meer met hun handen.

Je knijpt je keel dicht om iets te voelen.

Zon, zee en seks: een typisch zorgeloze vakantie, maar dan slaat het noodlot toe. Was het een dronken ongeluk? Een fout gelopen experiment met wurgseks? Of voelde Oscar zich afgewezen door Luce? En waarom begraaft Léonard zijn vriend annex liefdesrivaal? Victor Jestin laat je gissen naar de ware toedracht en focust zich op de lome Léonard, die zich op de laatste vakantiedag van den domme houdt. Zelfs wanneer de politie zoekacties organiseert en reddingshelikopters de kust afspeuren, blijft hij hardnekkig zwijgen. Liever gaat hij met Luce in het bos wandelen, vastberaden om zijn gestuntel met Zoé uit te wissen.

Jestin giet het vakantiedrama in herkenbare scènes. Tieners die elkaar tergen en verleiden, de gêne over ouders die o zo graag cool willen doen, het ongemak van kamperen, de meedogenloze zon en het prikkende zand, een lijf dat stijf staat van hormonen en schaamte: Jestin beschrijft het met verbazend gemak. Nergens staat een zin te veel, nergens laat hij de spanning verslappen. Debuten zijn zelden perfect maar Hitte doorstaat feilloos elke kritische toets. Victor Jestin zou wel eens kunnen uitgroeien tot een literair wonderkind.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content