Stripfestival van Angoulême: Onze pronostiek

Angoulême reikt de belangrijkste albumprijzen ter wereld uit, de Fauves. In de pers kijkt iedereen blijkbaar naar Brecht Evens om er weer eentje mee naar België te nemen, maar wij zetten ons geld deze keer in op Olivier ‘Ollie’ Schrauwen.

Het festival maakt er een spel van om altijd maar meer strips te nomineren. In totaal zijn er 98 boeken in de running voor 11 prijzen. Al zitten er ‘maar’ 58 in de lijst die in aanmerking komt voor de belangrijkste prijzen. Dat relatief grote aantal genomineerden – 2% van de 5000 nieuwe strips die elk jaar in het Frans verschijnen – geeft het festival de gelegenheid om iedereen een beetje blij te maken. Zo kan je in de lijst traditionele fantasyreeksen als Servitude van Bourgier en David aantreffen naast obscure kunstzinnige strips, zoals Lemon Jefferson, het debuut van Simon Roussin, dat helemaal in viltstiften is getekend.

De hoeveelheid genomineerden maakt pronostieken moeilijk, maar een blik op de samenstelling van de jury geeft wel een indicatie van de richting waarin de prijzen zullen gaan. Met Spiegelman als voorzitter en zijn vriend Joost Swarte als een van de andere juryleden kan het haast niet anders dan dat kunstzinnige en ambitieuze strips beloond zullen worden. Een nieuw beeldje voor Brecht Evens voor zijn boek De liefhebbers, alias Les amateurs, behoort dan zeker tot de mogelijkheden.

Uit onze contreien is echter ook Olivier Schrauwen genomineerd. Voor de derde keer al. Schrauwen is een minder overrompelende persoonlijkheid dan Evens en woont bovendien in Berlijn, wat blijkbaar nog een drempel vormt voor de Vlaamse pers. Bovendien is Le miroir de Mowgli, zijn genomineerde strip die hij uitbracht als ‘Ollie’ Schrauwen, niet eens beschikbaar in het Nederlands. Schrauwen lijkt ook niet wakker te liggen van de prijs, want hij kondigde al aan dit jaar lekker thuis te blijven tijdens het festival.

Toch denken wij dat zijn kansen nog beter liggen dan die van Evens. Spiegelman liet zich enkele maanden geleden ontvallen dat Olivier Schrauwen de auteur met de persoonlijkste stem was sinds Chris Ware en Ben Katchor. Komende van de juryvoorzitter kan dat volgens ons tellen. Katchor is trouwens ook genomineerd met zijn gauwe ouwe The Beauty Supply District, die nu pas in het Frans vertaald is.

Als Schrauwen geen prijs krijgt, dan heeft dat mogelijk te maken met de aard van zijn genomineerde boek, Le miroir de Mowgli. In vergelijking met zijn magistrale vorige boek De man die zijn baard liet groeien is het maar een kortverhaal, dat bovendien bij een bijzonder obscuur Frans uitgeverijtje verscheen. Het lijkt een tussendoortje, maar dan wel een van een superieure kwaliteit. Het verhaal over Mowgli die volwassen wordt, heeft typische Schrauwen-weerhaken en -humor en het boekje is prachtig gezeefdrukt, waardoor de heldere kleuren beter tot hun recht komen. U merkt het, van ons mocht hij de prijs krijgen. Zondag zullen we weten of de jury ons volgt.

Onze Franstalige landgenoten zijn ook niet kansloos. Pendant ce temps à White River Junction van Max de Radiguès verscheen nog als voorpublicatie in ons Franstalige zusterblad Focus le Vif. Het is een aangenaam boekje over een verblijf aan een Amerikaanse stripschool, maar niets wereldschokkends. Eric Lambé draait al lang mee in de artistiek georiënteerde strip en zijn Joue avec moi maakt een reële kans. Scenarist Denis Lapière moet hopen op de prijs voor de beste serie voor zijn Alter Ego, één van de weinige traditionele commerciële strips in de lijst.

En dat zijn alleen de Belgen. Met namen als Craig Thompson, Bastien Vivès, Jim Woodring of Yoshihiro Tatsumi heeft de jury zeker geen gebrek aan zwaargewichten om te bekronen.

De allerbelangrijkste prijs is de Grote Prijs van de stad Angoulême. De winnaar van die oeuvreprijs mag het jaar nadien de jury voorzitten en krijgt een tentoonstelling. Voor de Grote Prijs wordt niemand genomineerd, want het college van de ex-winnaars kiest elk jaar ter plaatse in Angoulême een prijswinnaar. Na Spiegelman stijgen de kansen van een Fransman, maar het wordt ook steeds gênanter voor het festival dat nog geen enkele Japanner de hoogste eer heeft gekregen. Dat zou een mooi gebaar zijn voor de feestelijke 40ste editie.

Zondag weet u of ons koffiedik van een goede kwaliteit was.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content