Strip: De Avonturen van Hergé

‘De Avonturen van Hergé’ brengt de biografie van de schepper van Kuifje tot leven in zijn eigen medium, in een klare lijn die de meester zou bevallen.

De Avonturen van Hergé ***

Stanislas, José-Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental

Blloan, 66 blz., €16,95. Tentoonstelling in MOOF, Grasmarkt, Brussel tot 20 oktober.

Niet alleen Kuifje blijft 83 jaar na zijn ontstaan actueel, ook zijn schepper Hergé staat nog geregeld in de belangstelling. Al sinds de allereerste biografieën staan de hoofdlijnen van zijn turbulente leven in het collectieve geheugen gegrift: de invloed van de conservatieve katholieken op het ontstaan van Kuifje, de publicatie in de collaborerende Le Soir tijdens de oorlog, maar ook Hergés redding door verzetsman Raymond Leblanc, die het weekblad Kuifje startte. Gaandeweg raakte Hergé steeds meer in de knoei met zijn plichtsgevoel tegenover zijn echtgenote en zijn lezers. Amoureuze escapades, depressies en een nieuw huwelijk met zijn jonge inkleurster bepaalden zijn naoorlogse leven. Zijn stripfiguur interesseerde hem steeds minder, al werd hij jaloers op het toenemende succes van Asterix.

Dertien jaar geleden hadden tekenaar Stanislas Barthélémy en schrijvers Bocquet en Fromenthal al het lumineuze om uit de verschillende biografieën een strip te distilleren in een moderne versie van de klare lijn, de tekenstijl die Hergé perfectioneerde. De strip verscheen toen ook al in het Nederlands, met relatief succes. In de tussentijd verschenen de allerbeste biografieën van Hergé – die van Benoît Peeters en Philippe Goddin – waardoor ‘De Avonturen van Hergé’ gedateerd was. Daarom komt er nu een tien bladzijden langere versie op de markt. Koket merken de auteurs op dat ook Hergé zijn werk geregeld updatete. Hun herwerking past dus bij hun onderwerp. Niet elke geselecteerde anekdote is oncontroversieel, maar als geheel is deze nieuwe versie van het levensverhaal van Georges Remi een prima impressie van het bewogen leven van een artiest, zonder hem te veel op te hemelen. Hergéspecialisten zullen er een duivels genoegen aan beleven om de vertelde episodes in de andere biografieën te verifiëren.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content