Stefan Hertmans wint ‘De Inktaap 2016’

© BELGA

De Vlaamse auteur Stefan Hertmans (64) is maandag in Rotterdam bekroond met de literaire jongerenprijs ‘De Inktaap 2016’. Zijn roman “Oorlog en terpentijn” werd door ruim 1.400 scholieren uit het Nederlandse taalgebied uitgeroepen tot hun absolute favoriet.

Voor deze literaire jongerenprijs lezen scholieren van 15 tot 18 jaar jaarlijks vier boeken. Drie daarvan wonnen respectievelijk de Gouden Boekenuil (nu Fintro Literatuurprijs), de AKO Literatuurpijs (nu ECI Literatuurprijs) en de Libris Literatuur Prijs.

Naast “Orgelman” van Mark Schaevers (winnaar Gouden Boekenuil 2015) waren voor de vijftiende Inktaap ook “Vervoering” van Shantie Singh (Caribische nominatie), “Oorlog en terpentijn” van Stefan Hertmans (AKO Literatuurprijs 2014) en “Ik kom terug” van Adriaan van Dis (Libris Literatuur Prijs 2014) genomineerd.

1.400 juryleden

'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans is zoveel meer dan een WO-I roman en eigenlijk eerst en vooral een Vatersuche waarin hij trouwens ook zichzelf terloops opvoert.
‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans is zoveel meer dan een WO-I roman en eigenlijk eerst en vooral een Vatersuche waarin hij trouwens ook zichzelf terloops opvoert.© .

De afgelopen maanden werden deze boeken besproken en beoordeeld door ruim 1.400 leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba. Op de slotdag in de Doelen in Rotterdam werden de auteurs voorgesteld en geïnterviewd door de scholieren. Daarnaast verdedigden de jonge lezers hun keuze in een debat en konden ze deelnemen aan schrijfworkshops.

WO I-memoires van Hertmans’ grootvader

Hertmans’ everseller komt dus bijna 3 jaar na publicatie daarmee opnieuw onder de aandacht. Om maar te zeggen dat ook jongere lezers een neus hebben voor kwaliteitsliteratuur die ergens over gaat – in dit geval dus over de Eerste Wereldoorlog van Hertmans’ grootvader Urbain Martien, alhoewel de roman over diverse vaders gaat, inclusief Hertmans zelf.

Eerdere winnaars van De Inktaap zijn onder meer Ilja Leonard Pfeiffer (La Superba), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), David Pefko (Het voorseizoen), Yves Petry (De maagd Marino), Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen), A.F.Th (Het schervengericht) en Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen). (Belga en Frank Hellemans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content