Stan Lauryssens laat zijn boek ‘Schoenaerts’ uit handel halen

Stan Lauryssens © Belga

Nieuwe wending in de Zaak Schoenaerts: de beruchte biografie over Julien Schoenaerts wordt per direct uit de handel gehaald. ‘Ik heb nooit bewust onwaarheden geschreven’, zegt auteur Stan Lauryssens.

“Schoenaerts”, het beruchte boek over een zware manisch-depressieve periode in het leven van Julien Schoenaerts, wordt uit de handel genomen. Dat bevestigt uitgever Karel Dierickx aan Belga.

Acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche hadden een kort geding aangespannen tegen auteur Stan Lauryssens en zijn uitgeverij, omdat ze vonden dat het boek vol fouten en onwaarheden stond.

De Antwerpse kortgedingrechter gaf hen donderdag over de ganse lijn gelijk en legde de auteur en de uitgever een aantal maatregelen op. Zo moest het boek beplakt worden met de waarschuwing ‘Dit boek bevat onjuistheden’ op de plek waar de gemanipuleerde quote van de acteur – “Mijn vader was een vijs kwijt, maar het het was de juiste vijs” – staat.

Maar dat is niet naar de zin van de auteur en uitgeverij Manteau. De maatregel wordt niet opgevolgd, het boek wordt per direct uit de handel gehaald.

“Staan er onwaarheden in die de familie kwetsen, dan is dat mogelijk. Maar ik heb dat zeker niet bewust gedaan”, zegt Lauryssens aan DeRedactie.be. “Ik heb het beste boek geschreven dat ik op dat moment kon schrijven, met de informatie die ik had”.

“Ik wil de eer aan mezelf houden”, zegt hij nog. Het boek zal dus nergens meer verkrijgbaar zijn. “Wie het al gekocht heeft, heeft dus een collector’s item in handen.” (Belga/DeRedactie.be/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content