Polanski te boek
Naar aanleiding van de arrestatie van Roman Polanski vorig jaar herkauwt Adrian Stahlecker nogal schematisch Polanski’s oeuvre en privéleven.
Roman Polanski 0
Adrian Stahlecker
Aspekt, 283 blz., €22,95
De Poolse cineast Roman Polanski publiceerde in 1984 zijn autobiografie Roman by Polanski. Zijn ervaringen als kind in het getto van Krakau tijdens WOII, de dood van zijn moeder in het concentratiekamp van Auschwitz en de moord op zijn (tweede) vrouw Sharon Tate door de Mansonbende in 1969 staan dus al uitgebreid te boek. Plus: eerder verschenen ook al grondige analyses van zijn oeuvre. Wat het recent uitgekomen boek van Adrian Stahlecker eraan toevoegt? Bitter weinig.
Aanzet tot Roman Polanski is diens arrestatie in Zürich in 2009 voor de zedenfeiten waarvoor hij 33 jaar geleden al werd veroordeeld in L.A. Stahlecker gaat diep in op de hele affaire. De man geeft zelfs een korte beschrijving van de seksuele daad tussen Polanski en de 13-jarige Samantha Gailey die plaatsvond in 1977 in het huis van Jack Nicholson op Mulholland Drive. Gailey, die er naar eigen zeggen toen 18 uitzag en al seks had met haar vriendje, vroeg in 1995 zelf om de zaak te seponeren, maar tevergeefs.
Sinds september vorig jaar houdt de Zwitserse Polanski gegijzeld. Vanuit zijn chalet in het mondaine Gstaad slaagde hij er wel in The Ghost Writer te monteren, waarvoor hij dit jaar op de Berlinale zelfs de Zilveren Beer kreeg. Aangezien hij op zijn uitlevering aan de VS wacht, kon hij die prijs echter niet ontvangst nemen. Stahlecker merkt terecht op dat de hele zaak een vies reukje heeft. Enerzijds ziet hij het als de conservatief katholieke wraak op de uitgesproken antiklerikale houding van Polanski, anderzijds oppert hij dat de Zwitsers Polanski gebruikt hebben als cadeau aan de Amerikaanse fiscus. Het Zwitserse bankgeheim stond immers op het spel en de Zwitserse grootbank UBS dreigde in slechte papieren te geraken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Dit boek lijkt te zijn begonnen als een lang artikel rond Polanski’s arrestetaie. Stahlecker grijpt zijn films aan om tot vervelens toe de romances van zijn acteurs en actrices en zijn voorliefde voor jonge meisjes uit de doeken te doen. Zo beschrijft hij zijn affaire met de in 1976 nog 15-jarige Nastassja Kinski en diens huwelijk uit 1989 waarbij hij op zijn 56e met de toen 23-jarige Emmanuelle Seigner trouwde. Zoek in Roman Polanski dus niet naar nieuwe invalshoeken over de films van de even vereerde als verguisde cineast, noch naar zijn werkmethodes en visie, dat straatje loopt toch dood.
Piet Goethals
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier